Gå til sidens hovedinnhold

Nå begynner virkeligheten

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

DE VERSTE dønningene etter konstitueringen av bystyret har lagt seg. Når nye ordfører og varaordfører har senket skuldrene etter noen oppjagede dager i månedsskiftet. Denne uken la rådmann Bernhard Nilsen frem forslaget til budsjett for 2020 og økonomiplan i perioden frem til 2023. Nå skal alt det som ble sagt i valgkampen omsettes i praksis. Det blir ikke minst en utfordring for den nyvalgte ordføreren.

I VALGKAMPEN lovet ordfører Torbjørn Klungland å kjempe for en reduksjon av eiendomsskatten med 15 prosent. Han ville også selge kommunale eiendommer – og var ikke nådig i forhold til enkelte, som for eksempel næringssjefen, Lister Nyskapning og Smaabyen, Magma Geopark og Listerrådet. Ifølge Klungland var det penger å spare ved å kutte ut noen av disse tiltakene.

ETTER NOEN uker i ordførerstolen kan det være komplisert å forholde seg til uttalelser i valgkampen. Torbjørn Klungland må for eksempel få sitt budsjettforslag til å gå opp økonomisk, selv om det ikke blir hans og Fremskrittspartiets forslag som bli vedtatt i bystyret rett før jul. Klungland kommer helt sikkert til å møte et flertallsforslag av samarbeidskameratene som kastet kortene i ordførervalget. Slik sett kan Klungland toe sine hender og si at han ikke har et flertall i ryggen. Hvilket han heller ikke har.

NÅR DEN søte kløe nå er passert, dukker altså den sure svie opp i forbindelse med budsjettbehandlingen. Det blir på mange måter første prøvesten på hva slags muligheter som finnes i bystyret de neste fire årene. Så er det å håpe at skuffelsen og frustrasjonen etter det konstituerende bystyremøte kan legges bi – og at partiene i fellesskap kan tenke på Flekkefjords beste. Det ville ha tjent det politiske system til stor ære.

FOR EN ting er nemlig helt sikker: Nå begynner virkeligheten.