Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det flere om statsministerjobben

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

FOR EN snau uke siden slapp han katten ut av sekken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum: Han stiller som partiets statsministerkandidat og er dermed et reelt alternativ på rødgrønn side etter valget i september. Mange har ventet på en slik avklaring, først og fremst fordi mange ønsker et alternativ til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som inntil nå nærmest har vært selvskreven som statsminister i en eventuell ny samarbeidsregjering. En stemme på Senterpartiet, har vært en stemme på Jonas Gahr Støre som statsminister, har mange med rette hevdet.

SLIK SETT var det på tide at det kom en avklaring på saken. Senterpartiet har de seneste årene fosset frem på meningsmålingene fordi partiet har truffet en nerve hos mange mennesker. Det er først og fremst kampen mot sentralisering og det å ta hele Norge i bruk som har vunnet gehør hos velgerne. På et tidspunkt i vinter var Senterpartiet og Arbeiderpartiet nærmest jevnstore på meningsmålingene – og da var det helt naturlig å spørre om Trygve Slagsvold Vedum var å betrakte som statsministerkandidat. Helt frem til forrige helg har han imidlertid ikke svart på det spørsmålet. Men nå er spørsmålet avklart.

RIKSAVISENE PRESENTERTE raskt en meningsmåling om hvem velgerne ønsket seg som statsminister. Mange hadde da hoppet fra å støtte Jonas Gahr Støre til å ønske Trygve Slagsvold Vedum som statsminister. For selv om mange tar det for gitt at partilederen som representerer partiet med størst oppslutning, også blir statsminister, behøver ikke å gå mer enn noen tiår tilbake i tid, da Kjell Magne Bondevik (KrF) ble statsminister i en borgerlig samarbeidsregjering. Den gang var Jan Petersen leder for Høyre som fikk desidert større oppslutning enn KrF. Jan Pettersen var sikker på at han skulle bli statsminister. Men den gang ei. Bondevik ble statsminister og Pettersen ble utenriksminister.

VI GÅR en usedvanlig spennende valgkamp i møte og et valg der resultatet fort kan vise seg å gi et regjeringsskifte. I neste uke kommer en ny lokal meningsmåling som vil gi oss en pekepinn på hvem av våre egne representanter som får fire år på tinget.