(Varingen)

Det er uvanlig mye rognebær i år, og natt til tirsdag ble det målt minus 1,7 grader ved Hakadal stasjon. To forhold som betyr en ting; det er tid for å lage gelé.

– De sure, beske rognebæra forandrer karakter etter en natt med frost og blir aromatiske og nydelige. De egner seg ikke så godt til syltetøy, men rognebærgelé er nydelig følge til pateer og kjøttretter, skriver nettstedet Matprat.

Her er ei oppskrift sakset fra NRK:

• Kok rognebæra i vann i cirka 30 minutter. Bruk en halv liter vann til en kilo bær. Rør minst mulig, da blir utbyttet størst.

• Sil safta i et klede i cirka 45 minutter. Mål opp safta, hell den tilbake i kjelen, kok opp og la det koke i 5 minutter.

• Tilsett sukker litt etter litt, 9 desiliter sukker til 1 liter saft. La safta koke videre i 10 til 15 minutter.

Hell litt varm gelé på en kald asjett og la stå et par minutter for å sjekke at den stivner. Hvis ikke; kok videre.

Når alt er OK. Hell geléen i små glass og fyll opp til cirka en halv centimeter nedenfor kanten. Kjøl av.

Legg på syltevoks. Smelt voksen slik det står på pakken, hell den over geléen opp til kanten på glasset. Så klipper du opp passende hyssingstumper som du legger oppi voksen, slik at det blir lettere å fjerne vokslokket når det er stivnet.