Bor man i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16. oktober til og med 30. april. I resten av Norge kan man bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. Er du en av de som kjører på piggfrie vinterdekk, så kan du bruke disse hele året. Men det er ikke å anbefale da den myke gummiblandingen blir enda mykere i varme temperaturer, og gir nedsatt veigrep, lengre bremselengde, og også øker sjansen for vannplaning. Det kan føre til farlige situasjoner.

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Gebyr gir utslag: Mange dropper piggene i byene

Krav til vinterdekk

Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

– Som sjåfør er man ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep forteller Roy Harald Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.