– Det aller viktigste nå er at de kommunene som har smitteøkning, er veldig langt framme i skoa og følger med hvor smitten er og tester og smittesporer veldig aktivt også i jula, sa Nakstad på NRK Dagsnytt onsdag morgen.

Det siste døgnet er det registrert 596 koronasmittede i Norge. Det er 165 flere enn dagen før og 78 flere enn samme dag i forrige uke.

– Dessverre har nedgangen som vi har hatt de siste tre ukene, flatet ut, og nå stiger det tydelig i flere av de store bykommunene. Det skal sies at flere tester seg, men likevel er det en bekymringsfull utvikling, uttalte Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren legger heller ikke skjul på at det fort kan bli en ytterligere smitteøkning i romjula og på nyåret.

– Nå går vi inn i jula. Det er en tid hvor folk er veldig mye i kontakt med andre. Det er også veldig mye kontakt nå i julerushet. Det kan vi nok dessverre se ettervirkningene av litt ut i romjula og på nyåret, og det er vi bekymret for, sier han.

3. juledag settes den første koronavaksinen i Norge. Totalt tar det minst 28 dager fra første dose fram til man får full effekt av vaksinen.

– Det tar mellom én til to uker etter at den siste dosen er satt før vaksinen oppnår effektivitetsraten på 95 prosent, sier overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Mandag kveld ble Pfizer-Biontech-vaksinen formelt godkjent for bruk i EU og Norge. 3. juledag settes den første vaksinedosen. Deretter fortsetter vaksineringen for fullt. Norge mottar 35.000 doser i romjulen. Deretter er det ventet ukentlige leveranser på 40.000 doser.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra Pfizer viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Are Stuwitz Berg sier at man fortsatt må være forsiktig selv om man har fått den første dosen.

– Du blir litt beskyttet etter den første dosen, men du kan fortsatt bli smittet av korona. Derfor er det viktig å fortsette å bruke munnbind, holde avstand og tenke på smittevern selv om du er vaksinert, sier Berg.

(©NTB)