VI HAR lagt bak oss en magisk 17. mai-feiring, med tusenvis av mennesker som deltok i arrangementer fra tidlig morgen til sen kveld. 17. mai-feiring har vi ikke hatt siden 2019 – og derfor var nok nasjonaldagsmarkeringen ekstra intens. For mange av våre yngste var tirsdagen selve debuten i 17. mai-tog og -feiring. Det var en fryd å se gleden og entusiasmen for nasjonaldagen.

DET ER likevel ikke alt som er like hyggelig. Russen som har lange tradisjoner for sitt eget tog, der aktualiteter fra lokalsamfunnet blir kommentert på russens egne premisser. Det er ikke alltid at kommentarene er like gode, men de er der og folk stiller villig opp for å se på russens skråblikk og ablegøyer. Men så opplever vi dessverre at russetoget utarter til rene, skjære vannkrigen. Barn jaget russetoget med vannpistoler og -geværer.

MANGE UNGE og barn stilte opp med store vannkanoner – og ifølge enkelte har noen av disse vannkanonene vært fylt med eddikvann. I tillegg ble det kastet egg. Både biler og festkledde mennesker ble truffet av elendigheten. Bunader og dresser skal ha blitt ødelagt av den usedvanlig lite vellykkede form for feiring av nasjonaldagen.

BARN ER uomtenksomme og ser ikke alltid konsekvensen av hva de gjør. Men foreldre bør kunne reagere når de ser sine håpefulle i vannkrig på 17. mai. For oss kan de gjerne ha vannkrig, men det må foregå på Grønnes eller i det minste på helt andre arenaer enn i 17. mai-toget midt i Flekkefjord sentrum. Slik vil vi faktisk ikke ha det.

PÅ SOSIALE medier er det sterke reaksjoner. Mange har reagert sterkt på den oppførselen vi så i russetoget. Kampen mellom barn, ungdom og russ fortsatte på Tollbodplassen til lenge etter at russearrangementet var over. Etter vår oppfatning var dette en arrangementsslutt vi gjerne skulle ha vært foruten. Og det må være oppfordringen for fremtiden: La oss slippe veritable vannkriger i russetoget, selv om russen alltid vil være i humør for å ha det gøy. Men det som virker som gøy og moro for de helt yngste, er det slett ikke for voksne som risikerer å bli tilsølt. Og til foreldre: Ikke la de håpefulle reise til byen med vannkanoner som kan misbrukes!