Gå til sidens hovedinnhold

Noen dråper regn hjelper bare litt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

ETTER UKER med et fantastisk vær advarer brannvesenet mot skog- og krattbranner igjen. I disse dager kommer det noen dråper med regn, men det skal mer enn noen dråper for å avlyse skogbrannfaren. Yr har sent ut farevarsel på oransje nivå, det vil si at man skal følge lokale myndigheters instruksjoner og at behovet for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.

DET ER skremmende å se bilder fra USA, der minst 80 skogbranner herjer deler av det vestlige USA og der byer legges i aske etter at flammene har feid over områder. Tusenvis av brannmannskaper kjemper en nesten håpløs kamp mot ilden. Ekstremvarme og varme vinder feier inn over landet og skaper grobunn for brannene. Det er forferdelig å se hvordan brannene ødelegger.

OGSÅ I Sør-Europa herjer det store skogbranner. Det er ikke unormalt i enkelte områder langs Middelhavet. Men konsekvensene kan bli store og det brukes generelt mye ressurser på å slukker branner i skog og mark.

FAREN FOR skogbrann øker for hver dag som går uten at det kommer massive mengder vann fra oven. Terje Glendrange i Flekkefjord brannvesen kunne fredag fortelle til Agder at selv om det kommer litt regn, så begrenser det bare i mindre grad den gjeldede skogbrannfaren. Det betyr at vi alle fortsatt må ta oss i akt iforhold til bruk av engangsgriller og annet brennbart i skog og mark. Det generelle forbudet mot bruk av åpen ild i skog og mark har vært gjeldende fra 15. april. Men likevel velger mange å bruke en engangsgrill enten på stranden eller i forbindelse med annet friluftsliv.

DET ER helt avgjørende at vi alle tar hensyn og ikke utsetter oss selv og samfunnet for risikoen ved å gjøre opp ild. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt dersom man mister kontrollen. Vi følger derfor oppfordringen fra brannvesenet, med følgende undertekst: Noen dråper regn hjelper bare i liten grad. Jordsmonnet i skog og mark er knusktørt - og en gnist kan få store konsevenser. La oss unngå det.