I strålende solskinn ble fellesstarten under veteran-VM i Kontiolathi i Finland gjennomført fredag.

– Det har vært en helt fantastisk dag. Jeg våknet til 13 kuldegrader, og det var flotte forhold i løypa, forteller Reidar Helland til Agder.

Helland fra Moi går i klassen M65. Det er første gangen han deltar i veteran-VM, men så langt har resultatene vært gode, da han torsdag tok gull under sprinten i sin klasse.

Kom godt ut

Fredag var det fellesstart, og totalt var det fem løpere som stilte i klassen M65. Under fellesstarten gikk man fire runder på 1,5 kilometer hver, totalt 6 kilometer, og det var tre skytinger (to liggende og én stående).

Til tross for han fikk totalt fem strafferunder, klarte lunddølen å komme først over målstreken. Han gikk inn med tiden 24:51.5, nesten 15 sekunder raskere enn andreplassen.

– Jeg kom veldig godt ut etter første skyting med null bom, da fikk jeg et stort forsprang i forhold til de andre. Så fikk jeg en strafferunde på neste skyting, og på den siste skytingen fikk jeg fire strafferunder, forteller Helland.

Katastrofe-skyting

Bomskytingen og strafferundene på slutten gjorde at forspranget ble spist opp. Ut fra siste strafferunde lå Helland helt likt med nordmann Jon Arvid Fossum fra Asker.

– Jeg visste jeg var bedre enn han i sporet, og på de siste 6-700 meterne dro jeg fra. Der avgjorde jeg det hele, og jeg slo han til slutt med 15 sekunder, forteller skiskytteren fra Moi.

Tredjeplassen gikk til Jukka Salo fra Finland. Selv om Helland er godt fornøyd med førsteplassen, gav likevel ikke fellesstarten helt den gode følelsen.

– Det ble litt katastrofe på slutten med fire strafferunder. Jeg fikk ikke den gode følelsen der. Selv om det var gøy å vinne, så skulle jeg ønske skytingen gjennom hele løpet var bedre. Det var litt surt, sier han.

Koselig miljø

Mesterskapet varer til og med søndag. Da avsluttes det med normalprogram. Lørdag er det hviledag, og Hellands plan er å ta en tur ut i den finske naturen. Han beskriver stemningen under mesterskapet som god.

– Det er jo veteraner, eldre folk, og det er ikke stress. Det er et koselig miljø, sier han.

Konkurransen er likevel hard.

– Det er et høyt nivå på dem som er her, for alle trener mange timer hver uke gjennom hele året. Så konkurransen er hard, og de som er med er veldig gode, trekker han frem.