NordLink strekker seg 623 kilometer fra Tonstad og Wilster i Schleswig-Holstein, og er den lengste undersjøiske kabelen i sitt slag.
– NordLink er et stort og viktig prosjekt for fremtidens klimanøytrale energisystem. Vi er stolte av å ha gjennomført dette prosjektet og med det å ha satt nok en verdensrekord, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.
De første meterne av en over 50 mil lang sjøkabel ble lagt på sjøbunnen i Vollesfjorden i Flekkefjord i begynnelsen av august 2017. Kabelen knytter det norske og tyske strømnettet sammen.
Fornøyde statsledere
– Tysk effektivitet og norsk pågangsmot har bidratt til å få dette prosjektet i havn. Det er gjennomført i henhold til budsjett, og blir en viktig del av EUs grønne satsing, som Norge også er en del av. Dette er en stor dag, dette er en gledens dag, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet kabelen sammen med Merkel.
Angela Merkel kalte åpningen for en stor dag for det tysk-norske samarbeidet.
– Norge er og blir en verdig partner når det gjelder strømforsyning til Tyskland. Vi kan bidra med vindkraft, dere gir oss strøm fra deres vannkraft, sa Merkel, som sa at NordLink alene ikke løser Tysklands energi-utfordringer.
– Men det hjelper godt, sa Merkel, og kalte Norge en pålitelig partner.
– NordLink blir ikke det siste tysk-norske samarbeidet når det gjelder energi. Her snakker vi om en bærekraftig kabel på over 600 kilometer, sa hun.
– Styrker Sirdal
NordLink-arbeidet har ikke gått upåaktet hen i Sirdal, noe det gigantiske anlegget på Ertsmya vitner om. Ikke alle er like fornøyde med prosessene som har vært opp gjennom årene, men nå er anlegget i drift.
– Dette styrker Sirdals posisjon som Norges krafthovedstad, sier ordfører Jonny Liland (Ap) til Stavanger Aftenblad.
Liland sier at NordLink har bidratt til solide ringvirkninger for lokalt næringsliv, selv om dimensjonene er så store at de største leveransene har kommet utenfra.
– Vi har merket mer folk og økt aktivitet. På den annen side krever alt som har med linjeframføring å gjøre store inngrep. Vi har nok en gang bidratt med naturressursene våre. Men det er et viktig arbeid som foregår med det grønne skiftet, svarer Jonny Liland.
Eiendomsskatt
Han sier at kommunen ikke blir veldig mye rikere som følge av NordLink.
– De som tjener mest er staten, storsamfunnet og miljøet, sier Liland til avisen.
Den årlige eiendomsskatten fra vindkraftverket har blitt en av de store inntektskildene i eiendomsskattekisten til Sirdal kommune. En annen stor bidragsyter er utenlandsforbindelsen til Tyskland, NorLink som i 2021 blir skattlagt med 15,09 millioner kroner av Sirdal kommune.
Noen korte fakta om kabelen:
- Den undersjøiske strømkabelen er en av Statnetts største investeringer noen gang. Utbyggingen er forventet å koste 20 milliarder kroner, og Statnetts andel er 50 prosent.
- Forbindelsen mellom Tonstad i Agder og Wilster i Schleswig-Holstein strekker seg over 623 kilometer.
- Prosjektet fikk konsesjon av Olje- og energidepartementet i 2014. Tre år senere ble første del av sjøkabelen installert.
- I desember 2020 startet prøvedriften, og kabelen gikk over i ordinær drift i mars i år.
Omstridt kabel
Men NordLink er omstridt. Det samme gjelder for planlagte utvekslingskabler til Storbritannia, skriver NTB.
Nort Sea Link er under bygging fra Kvildal i Rogaland til Blyth i England. Den omstridte strømkabelen Nort Connect mellom Norge og Skottland ble i mars satt på vent. Regjeringen viste til at de ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å gi konsesjon til prosjektet.
Entusiastene mener kablene fremmer utveksling av fornybare kraftressurser mellom Norge og Europa. Bildet som tegnes er at vannkraften fra Norge skal fylle på når det er lite vind- og solenergi tilgjengelig, og at strømmen går andre veien når vinden og sola gir kraftoverskudd.
Kritiske røster
Kritikerne mener den økte overføringskapasiteten ikke tjener norske strømkunder som finansierer milliardutbyggingene gjennom nettleie.
NordLink åpnet for ordinær drift i mars og har allerede eksportert 1,3 terawattimer. Ifølge avisen Nationen fikk vi de høyeste strømprisene i april som er målt siden 2006 i Sør-Norge.
Direktør for kraftforvaltning i energiselskapet Entelios, Andreas Myhre, uttaler at denne effekten av åpningen var ventet og at NordLink og de planlagte kablene til Storbritannia vil føre til økte strømpriser i Sør-Norge.