Gå til sidens hovedinnhold

Norge trenger ikke biff fra Brasil

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

EU har ferdigforhandlet handelsavtale med Mercosur. Norge, som en del av Efta, har ferdigforhandlet handelsavtale med Mercosur. Og dette mens Amazonas brenner og Brasils høyreradikale president, Jair Bolsonaro, feirer seier.

Hvorfor trekker jeg denne saken frem i et lokalvalg? Jo, fordi dette har betydning for norsk næringsliv og norsk verdiskapning. Det har betydning for sysselsettingen i Agder og for opprettholdelsen av et levende landbruk i Agder. Det norske landbruket er sårbart for import, ikke bare på kjøtt. Selv små kvantum kan få stor betydning for det norske markedet som allerede er presset. Brasil og Argentina er blant verdens største eksportører av blant annet storfekjøtt, kylling, svin, hvete, frukt og grønt. En frihandelsavtale vil øke eksporten fra disse landene både på storfekjøtt og andre landbruksvarer. Det vil føre til høyere klimagassutslipp. En frihandelsavtale vil bidra til at Amazonas fortsatt vil brenne. Og en frihandelsavtale vil i praksis støtte Bolsonaros avskogningspolitikk.

I tillegg til miljøkonsekvensene ved at regnskogene brenner, så er det heller ikke bærekraftig å transportere biff, kylling og soya over Atlanteren til Norge og sjømat tilbake. Norge kan og bør produsere kylling, biff og andre landbruksvarer selv. Det er på alle måter det mest gunstige.

Høyre og Frp har sagt at de støtter avtalen. KrF åpner for ikke å støtte avtalen når den legges frem for Stortinget. Det er nemlig fremdeles mulig å stoppe denne kontroversielle frihandelsavtalen som Norge har inngått med Brasil. KrF støtter norsk næringsliv og norske bønder. Vi vil ha landbruk i hele landet. Det gir arbeidsplasser og bosetting i distriktene. Vi ønsker norske, kortreiste og bærekraftige landbruksvarer av høy kvalitet. Som regional politiker vil jeg jobbe inn mot Stortinget for å stoppe denne avtalen.