Ny laksetrapp i Lundevann - Åna-Sira

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fra en gammel brosjyre finner vi gode opplysninger om den gamle laksetrappen fra 1880 ved Lundevannets utløp i Åna Sira. En artikkel i Skilling-Magazin fra 1884 og boken til Amund Helland: «Norges land og folk» fra 1903, forteller om lakseanlegget i Helvedes-fossen i Lundevannet.

Her, på sørspissen av Norge, ligger den nederste del av et stort vassdrag fra mange elver i Lund og Sirdal kommuner.

De gamle planene fra 1870-tallet ente opp med en svær laksetrapp i Åna Sira og et lakseklekkeri samme sted. Det hele ble en stor turistattraksjon.

Da anlegget, planlagt av Fiskeri-inspektør Landmark og ingeniør E. Sætren, ble fullført i 1880, kostet det 26.000 kroner. Men mange hotell og reiselivs- organisasjoner tjente gode penger på å frakte laksefiskere rundt i bygdene rundt Lundevannet og Hovsvannet i Lund og til Tonstad og Sirdalselvene rundt Sirdalsvannet. Fisket var meget populært i mange år, men fra 1913 begynte dette store treanlegget å forfalle og ingen før krigen ville legge ut mer på anlegget.

Den som står ved enden av veien i Elve og ser ut over Lundevannet som kaster seg utfor det 50 meters dype fallet ned til Havet, får et mektig syn av veldige krefter å beskue. Det er utrolig at laksen etter laksetrappa kan ha klart å komme gjennom dette mektige vannfallet i utløpet på ca 100 meter, med sin dragende, farlige kraft. Men opp kom laksen for å gyte. Det mimres enda om laks på 10 – 15 kilo, og min bestefars rekord var en laks på 6 kilo utenfor husa på Handeland i Litleånå fra Sætra.

Så mye laks kom opp gjennom de utrolig bra konstruerte laksetrapper i 1880.

Ovenifra og ned kalles dette anlegget: Rjukanfossen, Heledesfossen og Logfossen. Den største laksetrappen gikk mellom de to øverste, og den nederste ble bygget for å skaffe passasje forbi Logfossen, fra Nothølen til Langhølen.

Så ser vi at moderne lakseanlegg går an med dagens planlegging. Kvås har endog lagt inn en stor glassvegg, panorama rett inn til laksen som drar forbi, kombinert med greie selskapslokaler og turistbesøk. Rafoss har og hjerte for at laksen kom opp. Noe må dra lasset og ha ideene, flott jobbet!

Det var ved en Sira-Kvina ingeniør i tiden rundt 1958 satt ut mye lakseyngel i elvene Litleånå og Storånå i Hovsherad. Disse kom seg til havet, selv om vi fisket på dem etter som de vokste til. De minste kom med matpose under magen og fant seg godt til rette, ettersom gifta i vannet først drepte all den gamle auren som var der fra før, så de hadde lite fiender de første årene. Grunneierne ble lovet gull og grønne skoger, men laksetrappen kom aldri !

Derimot fisket havfiskere store fangster i mange år etter i Åna Sira-fjorden.

Siden det er mange rykter som går om at det arbeides med nye planer om gode laksetrapper i Åna-Sira, vil vi takk alle som engasjerer seg i dette så interessante prosjekt. Hva er vel mer naturlig i saken enn at Kraftstasjonene til Sira-Kvina anleggene i Åna-Sira og Tonstad m.fl. engasjerer seg, så det ikke bare blir en døgnflue. Nå har disse svære kraftstasjonene tjent milliarder i mange titalls år, og mindre blir det ikke framover når de driver og selger kraft til EU. Men hvor henter de vannet fra, jo nettopp i våre kommuner!

Så vi ber om en god, NY laksetrapp i Åna-Sira, ved utløpet av Lundevannet, gjerne med turistvennlig glasspanorama! Det ville brakt mye inspirasjon til kommunene og mange hadde sett fram til å kjempe med å få en diger laks på land! Takk til hver enkel planlegger! Dere klarer det!

Artikkeltags