Gå til sidens hovedinnhold

Ny meningsmåling: Gisle M. Saudland er ute av Stortinget

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland fra Flekkefjord kommer ikke inn på Stortinget, dersom dagens meningsmåling gjort av Norstat for NRK hadde blitt valgresultatet.

For selv om de to Agder-fylkene er slått sammen til ett fylke, har man beholdt de gamle valgkretsene. Det betyr at det i Vest-Agder skal velges fem stortingsrepresentanter. Fra valget i 2017 og frem til dagens meningsmåling, har Fremskrittspartiet tapt 6,7 prosents oppslutning, fra 17,1 prosent og ned til en beregnet oppslutning på 10,4 prosent, går det frem av måling gjort av Norstat for NRK.

Lokal stemme

– Det er naturligvis for dårlig, men jeg tror at når valget kommer, så vil folk i Lister se hvem som har tatt opp lokale saker på Stortinget, enten det er politibåt, snørydding på E39, sykehussak og Bakke bro. Men de andre partiene har vært mest opptatt av Gartnerløkka-problematikken i Kristiansand, kommenterer stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland (Frp) overfor Agder.

Han mener den store tilbakegangen skyldes regjeringsslitasje og generelt dårlige målinger for partiet på nasjonalt plan.


Skifte

Senterpartiet er vinneren på dagens måling. De går fra 6,5 prosents oppslutning ved valget i 2017 til en antatt oppslutning på 10,9 prosent. De betyr at Senterpartiets Gro-Anita Mykjåland tar stortingsplassen fra Gisle M. Saudland. Men marginene er små, selv om Senterpartiets fremgang følger den generelle trenden i Norge. Også Anja. N. Abusland kan komme inn på Stortinget, ettersom Senterpartiet får 14,8 prosents oppslutning i Aust-Agder. Senterpartiet stiller fellesliste for de to Agder-fylkene og kan dermed få inn to representanter fra landsdelen.

Høyre forblir Vest-Agder største parti. Partiet får i meningsmålingen økt oppslutning i forhold til valget i 2017, og ender på 30.6 prosent. Det betyr at Ingunn Foss fra Lyngdal er sikret en ny periode. Hun får følge av Aase Marte J. Horrigmo fra Kristiansand som er på 2. plassen på Høyres valgliste.


Spenning

Det har vært knyttet spenning til oppslutningen til Kristelig Folkeparti etter at partiet vraket Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal. Kjell Ingolf Ropstad er på toppen av felleslisten for de to Agder-fylkene, og på 2. plass finner vi Jorunn Gleditsch Lossius. Men på dagens måling er hun ute av Stortinget. Dermed er det bare partilederen selv som kommer inn fra Agder. Kristelig Folkeparti har stått sterkt på Sørlandet, men taper likevel oppslutning, om vi skal tro meningsmålingene. Kristelig Folkeparti fikk 12,6 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2017. På dagens meningsmåling er partiets oppslutning 11,2 prosent i Vest-Agder.

Arbeiderpartiet taper også oppslutning i Vest-Agder på dagens måling. Partiet fikk 21 prosents oppslutning ved valget i 2017, men går tilbake 1,4 prosent. Men Kari Henriksen er sikret fire nye år på tinget, med 19,6 prosents oppslutning.