Til nå har FHI anbefalt at de over 65 år, personer mellom 18–64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, ungdom i aldersgruppen 12–17 år med alvorlig grunnsykdom, og gravide i 2. og 3. trimester bør ta en ny oppfriskningsdose før høst- og vintersesongen 2022.

– At det nå åpnes opp for at flere kan få en ny oppfriskningsdose, betyr ikke at vi mener at alle i denne målgruppen bør ta en ny dose, men at det er mulighet for de som selv ønsker det, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI.

Dette løses ulikt i de forskjellige kommunene.

Les også

Lytt til rådene om vaksinering

Flekkefjord

Dersom du ønsker vaksine så må man selv bestille time på nett, eventuelt på telefon. I Flekkefjord kommune tilbys Pfizer-vaksinen både til grunnvaksinering og oppfriskningsdoser.

Dersom du ønsker koronavaksine før nyttår så blir siste mulighet onsdag 07.12.22 i gymsalen på Trellebakken.

Sirdal

Sirdal kommune opplyser på sine hjemmesider at man er i gang med å tilby oppfriskningsdose til de som bor eller oppholder seg i kommunen. De aktuelle skal ha fått SMS, og må i etterkant gå inn på nett via «Helseboka» for å bestille time. Det er også mulig å ringe kommunens koronatelefon for å bestille time for vaksinering. Vaksineringen foregår på helsehuset i kommunen.

Kvinesdal

Kommuneoverlege i Kvinesdal kommune Vidar Andersen opplyser at det er legesenteret som har satt vaksinene i det siste. Slik at man tar kontakt med dem for ny vaksina.

Sokndal

Sokndal kommune tilbyr koronavaksine, og vaksinerer fortløpende.

– Vaksinen kom for en stund siden, og er den som er oppgradert direkte mot omikron. Vi har vaksinert med den en stund, sier fagsykepleier Henriette Lorentzen i Sokndal kommune.

Det er kommet nye anbefalinger om at alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose. Lorentzen sier at folk må selv melde sin interesse for vaksine.

– Det blir ingen innkalling. Vaksineringen foregår på helsestasjonen. Folk kan henvende seg til meg eller ledende helsesøster Inga Christine Wetteland.

– Får du ikke svar på telefon, ringer vi selvsagt tilbake til ubesvarte anrop, understreker hun.

Vaksinen er gratis. Det kreves ikke henvisning fra lege, men det må ha gått minimum tre uker etter koronasykdom før du kan ta den. Da kan du få fjerde oppfriskningsdose, tidligst fire måneder etter tredje dose.

Alle personer mellom 18 og 64 år skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose.

Lund

I Lund kommune foregår vaksineringen på Lund Legekontor, opplyser kommunedirektør Siv Kristin Egenes.

– Man kan henvende seg til legekontoret for å bestille vaksinering, sier Egenes til Agder.