En tre meter høy glitrende pung på Jens Bjørneboes plass i Kvadraturen i Kristiansand, ble dråpen i begeret for Frp. Fylkesleder Christian Eikeland gikk fredag ut i regionavisen Fædrelandsvennen og uttalte at «Cultivas penger må brukes på andre ting enn testikler og kunst og sånt som folk aldri kjenner seg igjen i».
Eikeland er ikke alene i partiet om å tenke at det nå er nok for Cultiva, som er den kommunale stiftelsen som har bevilget midler til kunstverket. Partikollega Gisle M. Saudland er Frp Agders listetopp i høstens stortingsvalg. Han støtter Eikelands uttalelser i saken:
- Cultiva har blitt en mastodont som prioriterer finkultur framfor idrett og folkekultur og det reagerer Frp på. Kristiansand har store problemer med for eksempel nedslitte fotballbaner. Da er det umusikalsk å gi store pengebeløp til «voksenkultur», mener han.

Mette Marit i pornosatirisk kunstprosjekt
Utgifter som baller på seg
Saudland vil prioritere helt andre ting enn kunst og kultur i Kristiansand.
- Vi vil heller bruke pengene på kunstgressbaner, skole og eldreomsorg. Frp prioriterer det viktigste først. For de aller fleste, er det å subsidiere inngangsbilletten i kunstsilo, til voksne bemidlede mennesker som skal se på modernistisk kunst fra 50-tallet, ikke en prioritert oppgave.
I Cultivas beskrivelse på stiftelsens hjemmesider av skulpturen «Disco», står følgende:
«Mannsrollen og -idealet er under diskusjon, i bevegelse og under forhandling. På godt og vondt. Mannsrollen har blitt mer mangefasetert.»
At vi som samfunn kan ha behov for å diskutere hvordan menn har det, er Saudland med på. Men ikke gjennom ballekunst på åpen gate.
- Menn er ofte helt glemt i likestillingsdebatten. Gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. Menn har høyere dødelighet og utsettes mer for vold og kriminalitet. I Bergen ønsker venstresiden å forby at nye gater kalles opp etter menn. Woke-kulturen og krenkelseshysteriet har tatt helt av. Men for å ta tak i disse problemene, tenker jeg at vi må ta et oppgjør med den radikale feminismen og woke-kultur, uttaler Saudland til Nettavisen.
Berikelse for Kristiansand
Renate Hægeland (H) sitter i bystyret i Kristiansand og i formannskapet, i tillegg til Cultivas rådsforsamling. Hun deler ikke Frps syn på Cultiva. Hægeland står fast ved beslutningen som ble gjort av Kristiansand kommune i år 2000 om å opprette Kristiansand kommunes energiverksstiftelse, også kjent som Cultiva.
- Jeg synes Frp bommer når de bruker en sak som dette som begrunnelse for ønsket om å legge ned Cultiva. Stiftelsen er så mye mer enn bare en enkelt sak, sier Hægeland til Nettavisen.
Hun minner om at Cultiva ble opprettet som stiftelse nettopp fordi politikerne ikke skulle gripe inn der.
- Cultiva er til berikelse for byen vår. Vi kan selvsagt være uenige om utfallene av enkelte prosjekter derfra. Det er ikke alt jeg er like begeistret for selv. Men jeg mener likevel det er bra, for diskusjonene øker jo folks bevissthet om at vi har en slik stiftelse. Cultiva har sin plass og gjør mye positivt for Kristiansand, ofte på uventede måter, sier Hægeland.
Les også: Milliardæren skapte ondt blod i lokalsamfunnet: Nå er han sjef for oljefondet
Treffer mål med ballene
Kirsti M. Hjemdahl er daglig leder i Cultiva. Hun forteller at stiftelsen ble etablert som et kraftfullt verktøy for å rette opp en usedvanlig dårlig situasjon for Kristiansand.
- I dag, 20 år etter, er Kristiansand et helt annet sted enn den gang. Det er en by som er spennende og nyskapende. Cultiva har bidratt til å gjøre byen mer attraktiv. 740 millioner på 700 prosjekt – fra skatebane, curlinghall og Sør Arena, til talentsatsinger, Kilden teater- og konserthus og snart får vi signalbygget Kunstsilo, sier Hjemdal, og fortsetter:
- Stiftelsen som Frp selv var med å etablere, har blitt enda mer kraftfull. Grunnkapitalen er nær doblet til 2,45 milliarder kroner. Formålet, som Frp var med på å formulere, står fast. Cultiva skal bidra til å sikre arbeidsplasser og levekår gjennom kunst, kultur, kreativitet og kompetanse. Fremdeles har ikke Cultiva anledning til å overta kommunalt driftsansvar.
Spruter maling ut rumpa - får 37 millioner i kunststøtte
At Cultiva nå blir brukt av Frp i forbindelse med årets valg, tar den daglige lederen med knusende ro.
- For det er mer å gjøre, som Frp påpeker. Derfor er det fint at Cultiva blir sak i valgkampen. Det gjør at kunst og kultur kommer på dagsorden, og folk blir mer oppmerksom på hvilket unikt verktøy Cultiva er. Ellers har jeg notert meg at Frp mener at det er nok penger til for eksempel å droppe bompenger i Kristiansand, kommenterer hun.
Hjemdal poengterer at skulpturen til Roald Andersen d. y. på mange måter har oppnådd sitt formål.
- Når det gjelder det ene kunstverket, «Disco», ønsker kunstneren å sette søkelys på utfordringene ved å være mann i dag. Det har han klart! Det diskuteres så det koster i sosiale medier, samtales mer lavmælt ved selve skulpturen, og nå også på dagsorden i valgkampen. Tenk hvis dette tas med videre med inn i politikken. Kanskje særlig av Frp, sier Hjemdahl.
Ordknapp kunstner
Kunstneren selv, Roald Andersen d.y., er ordknapp i forhold til diskusjonen som har oppstått om kunst, kultur og skulptur i Kristiansand.
- Reaksjonene bekrefter at kunst har en viktig rolle i samfunnet. Den har muligheten til å sette fokus på sider ved samfunnet man tar for gitt, sier Andersen.
Styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum, er gift med Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum.