Søndag kan være siste gang vi stiller klokka tilbake

Sommertiden over og det er igjen tid for å stille klokka til vintertid. EU bestemmer om det er for siste gang. Den mørke tiden av året er over oss igjen her i Norge. Klokka 03 natt til søndag 27.oktober skrus klokka én time tilbake. Effekten er at det blir litt lysere om morgenen, men fortere mørkt om ettermiddagen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sommertiden over og det er igjen tid for å stille klokka til vintertid. EU bestemmer om det er for siste gang. Den mørke tiden av året er over oss igjen her i Norge. Klokka 03 natt til søndag 27.oktober skrus klokka én time tilbake. Effekten er at det blir litt lysere om morgenen, men fortere mørkt om ettermiddagen. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto:

Natt til søndag får du litt bedre tid.

DEL

Da stilles nemlig klokken én time tilbake til såkalt normaltid. Justervesene står klar til å stille klokken natt til søndag fra 0300 (UTC+2) til klokka 0200 (UTC+1).

– En time gir oss hele 3600 av SI-enheten sekundet. Og som de fleste sikkert vet: Ett sekund er varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom de to hyperfin-nivåene i grunntilstanden til cesium 133, sier Harald Hauglin i Justervesenet, som har startet nedtellingen til søndagens klokkestilling.

Bidrar til koordinert universaltid (UTC)

Justervesenets tidslaboratorium holder blant annet styr på Norges tid og er med i ordningen som gir oss verdens felles tid, eller koordinert universaltid (UTC). UTC er derfor ikke basert på én bestemt supernøyaktig klokke, men er en gjennomsnittsberegning av mer enn 400 atomur hos tidslaboratorier i rundt 70 land.

Sommertidsordningen for fall?

Europakommisjonen foreslo i fjor høst at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttaler dette i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet:

– Mange lurer på om vi snart skal slutte å stille klokka, men vi må fortsette en stund til. Vi må vente til EU har behandlet ferdig saken, så skal vi vurdere hva vi skal gjøre her i Norge. Vi planlegger å sende ut dette på høring om ikke altfor lenge.

Dermed forholder Norge seg inntil videre til gjeldende direktiv, noe som kan gi ekstra tid til søndagsturen 27. oktober.

Artikkeltags