Gå til sidens hovedinnhold

Om hvordan dyrere strøm og planlagt hydrogenfabrikk i Kvinesdal henger sammen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er du klar for vinteren? Har du råd til mye dyrere støm?

Det første samfunnsproblemet den nye regjering får i fanget, er strømsjokket - de rekordhøye strømprisene. Når nordmenn må ta opp lån for å betale strømmen, bør alarmen gå i alle politiske partier. Nytter ikke å si som Høyre; at de som ikke har råd å betale regninga si, må gå til NAV. Det bekreftet Høyres statssekretær i Olje- og energidepartementet, Lars Andreas Lunde, i Nationen tidligere denne måneden.

Den høye strømprisen har direkte kobling til vindkraftutbygging. Til ACER og alle utenlandskablene. Det har kobling til at politikerne ikke endrer skatteregler for landets vannkraft, så det vil lønne seg å oppgradere alle landets vannkraftverk. Det har direkte kobling til bygging av batterifabrikker, datalagringssentre og hydrogenfabrikker - fabrikker som kunstig jager i været energibehovet. Slike fabrikker som kynisk er planlagt av samme bakmenn som vindkraftutbyggerne, som lokker med tusenvis av lokale arbeidsplasser.

I lokalmedia har vi kunnet lese at lokale folk går i bresjen for å bygge en hydrogenfabrikk i Lervik, Kvinesdal kommune. Og vi ser lokale politikere danse rundt gullkalven og det rår nærmest hallelujastemning på kommunestyremøter. En skal altså ikke lengre enn til Kvinesdal for å se hvor enkelt det er for utbyggerne å narre godtroende lokale politikere. Eller Lista, Tonstad og Arendal, som tror en batterifabrikk gir masse arbeidsplasser. Politikere jeg ikke er i tvil om at de fleste har ærlige og uselviske hensikter; de tror faktisk på det utbygger sier; at dette vil generere enormt med arbeidsplasser. Det vet utbygger!

Arbeidsplasser - trumfkortet, et velbrukt tungtveiende argument som dessverre ser ut til å fungere fremdeles, på tross av at historien om utbygging av vindkraft viser at kommunene sitter igjen med svarteper, og de hundrevis av jobber som løftene sa fra utbygger uteblir. Historien over hele landet viser at noen få store entreprenører har tjent seg enda mer søkkrike, mens mesteparten av transportutstyr og arbeidere er tatt inn fra utlandet. På kontrakter som bryter med norsk arbeidsmiljø, moral og avtaler, ref Norsk Vind som ble avslørt drev med sosial dumping. Selv da besteforeldre ikke fikk se sine barnebarn på måneder pga korona restriksjoner, kom utenlandske arbeidere i hopetall for å bygge vindkraftverk. Lobbyistene hadde nemlig klart å få utbygging av vindkraft til å være samfunnskritisk.

Det er da en folkevalgt politiker virkelig må gjøre hjemmeleksa si! Utbygging av hydrogenfabrikk gir ikke noe særlig arbeidsplasser lokalt. Vi må ikke la oss lure. Beliggenheten til planlagt hydrogenfabrikk er langt fra tilfeldig; planlagt ved en av de store "hovedveiene" for transport av energi. Det kan være verdt å ta en titt på oversiktskart fra NVE. En hydrogenfabrikk vil kreve så sindsykt mye strøm i produksjon. Det vil igjen tvinge fram et vanvittig press fra vindkraftbransjen om ytterligere utbygging. Dette vet selvfølgelig vindkraft baroniet! Da vil nok en gang anlegg som allerede har vært utredet som aktuelle områder, stå i fare.

Dette gjelder også lokalt her med Skorveheia i Flekkefjord, Kvinesheia i Kvinesdal, Bergeheia i Sirdal/Lund.

De 4 lokale personene som går i bresjen for utbygging av hydrogenfabrikk i Kvinesdal kommune, har helt andre motiver enn å skaffe kommunen enorme mengder arbeidsplasser. De har som kjent tilknytning til vindkraftanlegg blant annet gjennom grunneierinteresser, og planlagt batterifabrikk på Tonstad. Disse folka feter opp sine bankkontoer på naturens og vanlige folks bekostning! Mens vanlige folk som du og jeg, bare får langt fetere strømregning! Helt andre motiver der altså; for å bygge hydrogenfabrikk i Kvinesdal, enn å tilføre regionen en mengde arbeidsplasser.. Motivet for å gjøre dette, er for å få kloa i vindkraftkonsesjoner! D E R ligger milliardene! I pantsettelsene av anleggene. Dette er ikke noe hemmelighet. Det er avslørt!

Dette har Kvinesdals politikere, med ordfører i spissen, blitt informert om. De bør nå vite hvor de skal finne riktig fakta og informasjon om hva en hydrogenfabrikk handler om, dersom de vil! Kvinesdal politikere kan nå ikke vedta bygging av hydrogenfabrikken, uten å ta ansvar, og bli stilt til ansvar for konsekvensene! Politikerne i Kvinesdal kan ikke si de ikke hadde tilgang på fakta og dokumentasjon.

Ved å si ja til utbygging av hydrogenfabrikk i Kvinesdal kommune, vil en samtidig si ja til at alle kommunens innbyggere og bedrifter får enda høyere strømregninger. Her er det faktisk en sammenheng. Jeg oppfordrer Kvinesdals politikere ta kontakt med folk som kan mer om hvordan ting som dette henger sammen! Tilegne seg riktig kunnskap. Folk som kan vise til fakta og dokumentasjon. Fra folk som jobber gratis tusenvis av timer, uten økonomisk motiverte motiver.

1. oktober åpner ny strømkabel til utlandet. Jeg tror ikke og forventer ikke at folk flest er forberedt på de enorme strømregningene det vil gi oss fremover. Og neste uke signerer regjeringen ny strøm-handelsavtale med det dyreste kraftmarkedet i Europa? Var det dette vi stemte for ved tidligere valg? Den gamle læren om at vannkraften tilhører fellesskapet, har altså havnet på markedsliberalismens skrothaug.

Hva skjedde med landet vårt, og de som var satt til å styre? Mye som foregår i Norge blir bestemt av mektige mennesker og store konsern i utlandet. Gjennom titusenvis av EU-direktiver. Som truer vår egen grunnlov. Norges Grunnlov. Den som ble til for å sikre landet vårt, ressursene våre og folka her. Nå er det vanlige folks tur, sier Arbeiderpartiet og Støre. Jeg tenker vanlige folk trenger at de som styrer og har forårsaket dette, tar grep. Senterpartiet i regjering bør begynne med krav om å få sagt opp ACER og EØS og ta styringa på norsk handel med strøm! Det haster! For dette som skjer nå, er en oppskrift på omvendt Robin Hood-politikk: Ta fra fellesskapet og gi til kraftbransjen.

Markedsorienterte politikere fra flere partier har bidratt til utviklingen som gjorde norsk kraft til en omsettelig vare i et stadig større marked. Men skrotingen av den gamle læren om at vannkraften tilhører fellesskapet, satte kraftig fart med Solberg-regjeringa og olje- og energiminister Tord Lien (Frp), som i 2013 ga konsesjon for eksportkablene til Tyskland og Storbritannia. Og dette er viktig: Da endret argumentet for utenlandskabler seg. Fra kabler for "utveksling av strøm i perioder med lite vann i norske magasiner" til "eksport for å sikre kraftbransjen høyere inntekter".

Smak på den! Det er politikere som er valgt av oss, for å tjene folket, som har bestemt dette! Politikerne som skal tjene oss vanlige folk. Ikke kraftbransjen! Nå ser vi hva åpningen av eksportkabelen til Tyskland betyr: Strømsjokk i Norge. Vi importerer en betydelig høyere strømpris. Ikke minst fordi prisen på strøm fra kull og gass er blitt enda dyrere med økte CO2-avgifter. Vi må altså betale dyrere strøm i Norge på grunn av, blant annet, dyrere kullkraft.

Bærekraftig. Grønt skifte? Nei!

Torsdag åpner statssekretær Lars Andreas Lunde enda en eksportkabel ved å undertegne avtalen med Storbritannia om fri flyt av strøm over Nordsjøen. Avtalen med britene tilsvarer ACER-avtalen som Norge allerede har signert med EU, vedtatt av regjeringspartiene, Ap og MDG. Ap der altså, som nå skal være i regjering og ha landets statsoverhode de neste 4 år. Med Støre i spissen, — han som var i avisen Agder for endel uker siden og bla frontet utbygging av hydrogenfabrikker. Som genererer enorme behov for energi, som igjen vil tvinge gjennom ytterligere utbygging av vindkraft. Akkurat slik vindkraft baroniet har planlagt flere tiår! Vi som jobber mot dette blir ikke arbeidsledige!

Jeg spør deg som leser dette; Hvor mye tåler du før du aktivt bidrar til å få stoppet denne galskapen? Vil du hjelpe, er det bare å ta kontakt med Nei til Vindmøller i Flekkefjord eller Motvind Norge.

Samme hvor du bor i Norges land, kan du kontakte din kommune, ordfører og alle folkevalgte der, og sende de mail om hva du mener. Stille spørsmål! Gidde du? Orke du? Eller skal du bare betale den enorme strømregninga måned ut og måned inn? Tie og tåle? Ditt valg! Så er det drikkevannet vårt som står for tur. Det har endel av oss visst om lenge. Var du klar over det? Det blir det neste vi skal få betale dyrt for, akkurat som strøm. Dersom denne utviklingen får fortsette. Dersom vi ikke tar til motmæle.

Vi kjemper for at våre politikere igjen skal anse strømforsyningen og strømnettet for å være kritisk - og felles - infrastruktur. For hele landet. Ikke for at noen få skal tjene seg søkkrike over det norske folks strømregning. Vi kjemper FOR å redde naturen, dyra og menneskers helse.

Sammen er vi sterke! Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

Ønsker deg en god høst!