Gå til sidens hovedinnhold

Oversvømmelsen i Sarons Dal: – Det ser ut som skadene stort sett begrenser seg til lydstudio

Artikkelen er over 1 år gammel

Gårsdagens oversvømmelse i Sarons Dal gjorde at vann strømmet inn i underetasjen på den store hallen. Rask reaksjon fra møtedeltagere i Kirken i Dalen gjorde at skadene ble begrenset.

For abonnenter

Trommeslager Thomas Gallatin fikk god hjelp da hans studio i Sarons Dal ble rammet av bekken tok seg en tur innom kjelleren til den store hallen.

– Det ser ut som vannet kom fra en skråning ovenfor hallen. Det var kraftig nedbør og et overvannsrør tettet seg til med greiner og kvister i løpet av kort tid. Da folk kom til gudstjeneste i Kirken i Dalen klokken 11 var det ikke noe oversvømmelse, men om lag en time etterpå var det tett i overvannsrør og en oversvømmelse som gjorde at det kom vann i kjelleren, forklarte driftssjef Rune Heimvoll til Agder i går.

Les også

Fikk rask hjelp til å tømme flomrammet studio: – Bygde-Norge på sitt beste

Holder på med kartlegging

– Hvor omfattende ble skadene etter gårsdagens oversvømmelse?

– Det er mest i lydstudio det har blitt skader både på gulv og utstyr. Vi venter besøk av takstmann for å se på skadene. Det ser ut som det har gått rimelig greit med resten av kjelleren, sier administrativ leder Glenn Tønnessen i Sarons Dal til Agder.

– Det har kommet vann helt inn til toalettanlegget. Vi må nok få sjekket gulvbelegg og vegger der, men det er ikke andre synlige skader

– Hva med TV-studio i kjelleren?

– Det er på samme nivå, men lenger inn i bygget. Det kom vann inn på gulvet der også, men det er bare gulvbelegg og eventuelt nederste del av veggene som er berørt. Vannet har ikke ødelagt noe teknisk utstyr der, opplyser Tønnessen

– Etter at vi flyttet produksjonen av Miracle Channel er det heller ikke så mye utstyr som det i sin tid var der.

Sjekkes grundig

Sarons Dal leier ut areal til musiker Thomas Gallatin som har et fullt utstyrt lydstudio i kjelleren. Det var dette som ble hardest rammet av oversvømmelsen.

– Det bygningsmessige der må vår takstmann se på, men alt av instrumenter og annet inventar blir det Gallatin sin takstmann som må sjekke. Vannet rakk ikke å komme så mange centimeter opp over gulvet før man fikk stoppet og fjernet vannet, men det må naturligvis sjekkes grundig om noe har blitt skadet, forklarer Tønnessen.

Svakt punkt

– Har dere funnet ut noe mer om årsaken?

– Det kommer en kraftig bekk ned ved helsebua i svingen ovenfor hallen. Der er det en rør-overgang som må forbedres. Det kan se ut som vannet har blitt demmet opp der, så har demningen sprukket, og vannet fosset nedover, forteller Tønnessen.

– Det var møtedeltagere i Kirken i Dalen som oppdaget oversvømmelsen etter formiddagsmøte. Takket være møtedeltagerne med Rune Edvardsen i spissen så klarte de å få styrt vannet unna Kirken i Dalen, vannet rant da videre ned mot Litleåna, men noe havnet ned mot garasjen i underetasjen og inn der.

Tønnessen opplyser at driftssjefen i Sarons Dal allerede har vært i kontakt med entreprenør for å få sett nærmere på hvordan overgangen mellom bekken og overvannsrørene kan ordnes slik at ikke en slik oversvømmelse skal kunne skje igjen.

– Vi har hatt takstmann innom nå. Det er en god del rom i kjeller som har fått vann på seg. Vi vet foreløpig ikke noe mer hva skadene og følgeskadene beløper seg til, sier driftssjef Rune Heimvoll til Agder.

– Det ble gjort en fantastisk jobb av gjengen i går for å redde unna instrumenter og utstyr.

– Hva gjøres med bekken og overvannet for fremtiden?

– Jeg har opplevd mange ting her i Sarons Dal på de 15 årene jeg har vært her, men det som skjedde i går har ikke skjedd før. Det hadde blåst mye og samlet seg mye løv og greiner i bekken. Dette kombinert med store nedbørsmengder søndag formiddag fikk rør til å tette seg og da kom oversvømmelsen veldig eksplosivt. Vi jobber med å finne løsninger for fremtiden, men foreløpig må vi passe på at det sikres slik at det ikke skjer noe mer før vi har fått en varig løsning på plass, svarer Heimvoll.