Gå til sidens hovedinnhold

På tide at noen sier unnskyld til gravid kvinne og hennes kjæreste

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

GJENNOM FORSOMMEREN var vi vitne til en meget ubehagelig sak i Sirdal, der en gravid kvinne ble utsatt for det vi oppfatter som et overgrep, der kommunen ville tvangsinnlegge henne for alkoholmisbruk mens hun er gravid. Kommunen gikk så langt som å sende politiet etter henne. For oss som fulgte saken fra dag til dag, var dette rystende lesning. Selv om det er fem måneder siden, og alle anklager er grundig tilbakevist og trukket tilbake, tør kvinnen fortsatt ikke å oppholde seg i Sirdal. I et intervju med Stavanger Aftenblad blir saken ofret stor og bred plass.

DEN GRAVIDE KVINNEN OG barnefaren tilbrakte nesten fire uker på flukt etter hastevedtaket om å tvangsinnlegge den gravide kvinnen på en rusinstitusjon i Skien. I slutten av september kom fylkesmannen i Agder med knusende kritikk av både kommunelegen og Sirdal kommune for måten de hadde behandlet saken. Nå skal Statens helsetilsyn vurdere hvilke konsekvenser saken eventuelt skal få for kommunen og legen.

KVINNEN TØR fremdeles ikke komme tilbake til Sirdal, av frykt for at det igjen skal bli en heksejakt på henne. Tilliten til Sirdal kommune er ikke-eksisterende og hun tør ikke flytte tilbake til kjæresten. Nå frykter paret at de ikke skal være sammen når barnet skal fødes. Denne beretningen er i alt sitt innhold så grusom som det går an. Og vi forventer at noen blir stilt til ansvar for måten denne saken ble behandlet på. Kommunelegen har vært på fullstendig feil banehalvdel og rådmannens manglende informasjon til det politiske miljø er svært kritikkverdig.

DET SOM vil være på sin plass den dag i dag, er at ordfører Jonny Liland gjør en henvendelse til det hardt prøvede paret og gir en umiddelbar beklagelse på vegne av Sirdal kommune. Så vil saken utvilsomt få ytterligere etterspill, men ordførerens ord til de som ble anklaget og urettmessig forfulgt, kan bøte på noe av frykten som kvinnen og hennes kjæreste har.

DET ER EN tid for alt – også for medmenneskelighet.