SOLA TITTER frem og kalenderen forteller oss at det er påske. En tid mange ser frem til – noen for refleksjon, andre for rekreasjon. Folk har sine egne tradisjoner og ulike måter å markere påskedagene på, men én ting har mange til felles: Det blir mye bilkjøring. Noen skal på hytta, andre på dagsturer med skia på taket, flere skal besøke sine familiemedlemmer i det ganske land, mens andre tar med seg campingvogna på tur.

PÅSKETRAFIKKEN ER stor på norske veier og køene er ofte det minst hyggelig med påsken. Det er lurt å holde seg oppdatert om hvor det er køer. I fjellet kan det være kolonnekjøring og stengte veier. Påskeutfarten er tradisjonelt størst på formiddagen palmelørdag og flest reiser hjem fra påskeferie første påskedag. Det lønner seg å ha planlagt godt, være ute i god tid og orientere seg om eventuelle endringer langs veien.

VÆRET KAN skape utfordringer for deg som skal kjøre i påsken. Særlig når man setter av gårde mot topper og fjell. Først og fremst er det viktig å være i forkant – sjekk lokale værmeldinger og ikke minst værmeldingene langs veien. Det er også viktig å vite at bilen er rustet for turen du setter ut på. Dekk, klimaanlegg, vindusviskere – i tillegg til det som alltid gjelder for å ferdes trygt i trafikken. Er man uheldig kan føret være helt annerledes, og verre, på vei hjem enn det var da du startet turen. Bruk vettet!

HUSK DITT eget ansvar i trafikken. Været kan du ikke gjøre noe med, andre trafikanter kan du ikke gjøre noe med, men det er du som kan bestemme deg for å utsette avreisen, eller det er du som kan sørge for at du ikke titter på mobilen mens du kjører, at du holder fartsgrensen og at du respekterer forholdene. Det er du som har ansvar for å ikke ha promille eller være for trøtt bak rattet. Better safe than sorry, er det noe som heter, og det gjelder så absolutt her.

God påske og god tur.