Gå til sidens hovedinnhold

Pengediskusjonen er allerede tatt

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

FOR ALLER første gang skal regjeringen Solbergs ministre slippe slåsskamper for åpen scene og risikere store endringer før statsbudsjettet vedtas i desember. At opposisjonen kommer med kritiske bemerkninger og har lite til overs for prioriteringene, hører med til det politiske spillet. Men denne gangen har altså regjeringen et flertall i ryggen når de presenterer statsbudsjettet.

I KLARTEKST betyr det at budsjettet, slik det ble lagt frem mandag formiddag av finansminister Siv Jensen, blir vedtatt av Stortinget. De slåsskamper og diskusjoner som har vært, er gjort på forhånd, i de lukkede ro, uten at publikum har fått ta del i stridsspørsmålene. Og akkurat det er sikkert statsministeren tilfreds med. Det har vært bråk nok, regjeringspartnerne imellom. Venstre og Fremskrittspartiet har langt fra talt pent om hverandre. Da er det godt å slippe endeløse diskusjoner og forhandlinger om det økonomiske opplegget for 2020.

FOR SELV om vi skulle ønske oss mer penger til flomsikring lokalt, bedre sykehusøkonomi og flere frie kommunale midler, er det viktig å huske på hva finansministeren sa helt i begynnelsen av sin tale til Stortinget: – Det går godt i Norge! Akkurat det er det viktig å huske på, til tross for at ikke alle får sine ønsker oppfylt. Norge har vært på den grønne gren i mange tiår – og selv om vi nå passerer toppen for oljeinntekter, så får vi fremdeles mange, mange gode økonomiske år for nasjonen Norge.

DET VIKTIGSTE er at fortsatt gode inntekter, ikke blir en sovepute i forhold til innovasjon og forskning som skal ta Norge videre og gi oss stabile og gode inntekter også i fremtiden.