Gå til sidens hovedinnhold

Pengefunnet på Feda: Dersom ingen gjør krav på pengene, bør hele summen gå til lokalsamfunnet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

DET MÅ nærmest ha fortont seg som et eventyr, da skoleklassen på Feda plutselig fant mer enn 100.000 kroner nedgravd i skogen. Det var nesten ikke til å tro. Bunker med sedler fra 1960-tallet, 100-lapper som nærmest så ut til å komme redd fra trykkeriet, lå gjemt i en boks. Pengesedlene har en unik kvalitet og vil for enhver numismatiker være for et funn å regne. Skoleelevene gjorde som man naturligvis skal gjøre, nemlig å kontakte politiet som har tatt hånd om pengene. Hvor pengene kommer fra og hva som skjer senere, er det store spørsmålet.

DET ER allerede bragt til torgs mange spekulasjoner knyttet til hvor pengene kommer fra. Blant teoriene er gamle bankran både østpå og i Nord-Norge. På den tiden gikk Europaveien gjennom Feda og passerte områder der skatten ble funnet. Er det noen som har begått et ran, fått panikk og kvittet seg med pengene? Eller er det noen som rett og slett har valgt å grave ned formuen sin, i stedet for å putte pengene i banken? Det blir naturligvis ikke enkelt å gi eksakt svar på gåten, ettersom Norges Bank ikke har oversikt over hvor de enkelte nummerseriene har havnet i landet.

DET ER naturligvis snakk om finnerlønn for skoleelevene, men i dette tilfelle mener vi at dersom ingen gjør krav pengene, så bør hele summen gå til lokalsamfunnet, der man helt sikkert kan gjøre tiltak, enten på skolen eller på Feda som kan glede hele bygda. Det er dessuten slik at disse pengesedlene helt sikkert har en langt høyere verdi enn pålydende. Pengesedler av den kvalitet som vi har sett på bilder, vil helt sikkert være av stor interesse for samlere.

DET SOM uansett vil være en dødssynd i slike saker, er å returnere dem til Norges Bank for destruksjon. 100-lappene som er preget med portrettet av Henrik Wergeland, er en del av vår kulturhistorie. Gjennom mange år har dessverre mye av vår kulturhistorie gått i kverna eller blitt brent opp.

MYSTERIET FRA Feda har blitt viet stor oppmerksomhet helt siden Agder omtalte saken først. Også i tiden fremover vil denne saken bli snakket om og diskutert. Det vil bli spekulert og lansert teorier om hva som har skjedd en gang for over 50 år siden. Om vi noen gang får de riktige svaret, se det vites ikke. Men elevene på Feda har iallfall vært med på en skjellsettende opplevelse.