Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
I VÅR populære januar-spalte «Nyttårspraten» nevner Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland (Frp) noe han i 2022 bet seg ekstra merke til. Noe negativt. «Politikerforakt». På den ene siden forklarer han litt hvorfor forakten har oppstått, og viser blant annet til rot med pendlerboligene. Men så understreker han problematikken som kommer ved å generalisere politikere på generelt grunnlag som griske, uredelige og pengemotiverte i alt de gjør. Ordføreren har rett. Dette er et problemet som svekker demokratiet.

Nyttårspraten: – Politikerforakt har blitt et større problem
DET ER bare å ta seg en tur i kommentarfeltene på Facebook, dersom man tror Agder og ordføreren tar feil. Retorikken som føres mot stort sett ærlige og dyktige politikere, er skammelig. Skulle man tatt tastaturkrigernes ord for god fisk, er de ledende politikerne avskum, ubrukelige ... og landsforrædere (et ord som er direkte forkastelig å bruke i en slik sammenheng). De største politikerne er kanskje trent i tåle kritikken mot dem, men dette er fortsatt mennesker. Og ikke alle har samme apparat rundt seg.
LOKALT ER det vel så dramatisk. Lokalpolitikere er helt essensielt for et godt lokalsamfunn. Hvor mye frister det egentlig å stå på talerstolen i kommunestyret, eller å mene noe i avisen, dersom alt skal tolkes i verste mening? Eller man henges ut i sosiale medier som dum og med uredelige intensjoner? Husk, bare fordi du er uenig, betyr det ikke at alt annet er feil. Jo da, det finnes tilfeller der politikere gjør ekstra kritikkverdige ting – og kritikken skal de få.
LOKALPOLITIKERE GJØR oss en tjeneste. Man tjener ikke rått på å lese dokumenter og samles på rådhuset. De fleste gjør det fordi de ønsker å påvirke positivt. Dreie lokalsamfunnet i en god retning. Det er nok mange som heller ville sittet hjemme og sett på Netflix eller gått på date med sin partner. Så vi skal være takknemlige overfor dem som prioriterer politikken og prioriterer samfunnet vil lever i.
MEN IKKE misforstå. Det er bra å mene. Det er lov å være frustrert og det er viktig å være kritisk. Leserinnlegg i Agder, diskusjoner på Facebook, fysiske møter med politikere er også en del av demokratiet. Si ifra, men la respekt og medmenneskelighet få plass i kritikken, da er også sjansen større for at de du kritiserer vil lytte og ta deg på alvor. Det gjelder i alle deler av samfunnet. De aller færreste gjør feil med vilje eller ond hensikt, så vær raus og kommuniser med et ønske om et konstruktivt utfall, ikke bare bryte ned meningsmotstanderen.