Gå til sidens hovedinnhold

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse om koronasituasjonen.

Onsdag ettermiddag holder myndighetene ny pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet holder pressekonferanse om koronasituasjonen.

Korona som epidemi og alt som heter smittebølger kan snart være historie i Norge, tror Folkehelseinstituttet (FHI).

– I løpet av sommeren regner vi med at epidemien mer eller mindre forsvinner fra landet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NRK tirsdag kveld.

Det betyr ikke at viruset vil være borte.

– Det vil fremdeles kunne oppstå mindre, lokale utbrudd, sier FHI-direktøren.

FHI vil også korte ned intervallet mellom vaksinedosene fra tolv til fire uker, slik at man blir fullvaksinert tidligere.

Fra torsdag klokka 12 slipper fullvaksinerte å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge, men kan gjennomføre karantenen hjemme.

Det sa helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte eller har vært smittet, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.

Et flertall på Stortinget har bedt regjeringen straks sørge for at fullvaksinerte nordmenn ikke lenger må oppholde seg på karantenehotell, skriver Aftenposten.

Et koronasertifikat i Norge er trolig på plass og klar til å bli tatt i bruk fra 11. juni, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Nå jobbes det for et koronasertifikat med to ulike visninger, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Sertifikatet har én enkel visning, som i hovedsak viser om man har grønn status, uavhengig av årsak. Den andre visningen inneholder mer informasjon. Her er det mulig å se om personen er vaksinert, testet eller har gjennomgått covid-19.

– Den første visningen er tilstrekkelig for de fleste tilfeller der sertifikatet skal brukes innenlands. Visningen som inneholder mer informasjon, som for eksempel ved grensepasseringer i forbindelse med reise, sa Høie.

Regjeringen har et lovforslag om koronasertifikat på høring. Stortinget skal behandle lovforslaget, og deretter kan det tidligst tre i kraft innenlands 11. juni.

På pressekonferansen sa Bent Høie at antall vaksinedoser skal økes merkbart i ukene som kommer.

Det kan behøves, spesielt på Agder:

Agder har nå flest meldte koronatilfeller per 100.000 innbyggere. Oslo og Viken står på sin side for en stadig mindre andel av tilfellene nasjonalt.

I uke 21 utgjør Oslo og Viken kun 33 prosent av tilfellene nasjonalt, mot 76 prosent i uke 13, viser Folkehelseinstituttets (FHI) seneste ukesrapport om covid-19.

Der går det fram at Agder har flest meldte tilfeller (241) per 100.000 innbyggere, etterfulgt av Vestfold og Telemark (180), Troms og Finnmark (157) og Innlandet (141). Den nedadgående trenden siden uke 11 fortsetter, skriver VG.

– Forekomsten er lav i de fleste kommuner i landet. Mens nedgangen fortsetter i Oslo og Viken, opplever enkelte kommuner utbrudd hovedsakelig blant ungdom og unge voksne, etterfulgt av spredning til familiemedlemmer og nærkontakter i andre aldersgrupper, skriver FHI.

– Vi forventer at dette vil være bildet de nærmeste ukene når det blir økende kontakt mellom mennesker. Det er fortsatt viktig å få slike utbrudd under kontroll raskt, skriver FHI.

De understreker samtidig at forekomsten av nye sykehusinnleggelser og dødsfall har vært lav og nedadgående de siste ukene.

FHI regner med et gjennomsnittlig R-tall fra 6. mai på 1,0. Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, anslår de at R-tallet for en uke siden var på 0,6 eller med 95 prosents sikkerhet mellom 0,4 og 0,7.