Gå til sidens hovedinnhold

Prestens valgdilemma

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En pensjonert prest stilte tidligere i sommer et spørsmål i Agder: Hvem ville Jesus stemt på? Nå var rett nok presten klok nok til å unnlate å svare på Jesu vegne, han nøyde seg med å filosofere over spørsmålet.

Jeg er tilbøyelig til å ville gi følgende svar: Han ville antakelig ikke stemt på noen av partiene! Jeg tror han forlengst ville ha gjennomskuet alle falske løfter, alle "garantier" som bare ville gjelde til dagen etter valget, alle skjulte agendaer.

Men det jeg er mer opptatt av, er at vi ved dette valget har tre partiet som kaller seg kristne.

For mange år siden, i min ungdom, var det sterke motpoler mellom de ulike ungdomsgrupper i kristne menigheter, og det gikk ofte på "hvem som var mest kristne". Ja, det var faktisk en ung mann som ved en anledning lirte av seg at "det skal bli interessant å se hvor mange fra xxx - menigheten som kommer til himmelen!". Han vet vel svaret nå dersom han fremdeles skulle være opptatt av det, han har reist fra denne verden forlengst.

Jeg tenker at mange nå sitter og sier at vi har det jo ikke slik i dag, vi samarbeider godt og jobber for samme sak.

Jaha, mon det? Nyanser og enkeltsaker splitter kristenfolket også i dag, noe som altså har resultert i tre kristne partier på valg. Hva tror dere resultatet blir? Ingen representasjon på Stortinget fra den fløyen.

Foran forrige stortingsvalg for fire år siden ble jeg fortalt fra en muslimsk innvandrer at "vi stemmer Arbeiderpartiet alle sammen, for med dem vet vi at vi får det som vi vil i dette landet". Slik tenker de, mens de kristne sloss innbyrdes om hvem som er mest kristne og hvem sitt program Gud ville likt best. De konkurrerer om samme stemmene og risikerer å sitte igjen med ingenting.

Er det greit for dere, især de av dere som fant det formålstjenlig å stifte Partiet de Kristne eller Sentrum, at dere alle blir fullstendig uten innflytelse? Skal dere ha en sjanse, har dere bare en mulighet: samle alle stemmene deres i en hatt! Slik våre nye landsmenn har forstått for lenge siden.