Gå til sidens hovedinnhold

"Prostatagjengen" ønsker kreftkoordinator

Artikkelen er over 2 år gammel

En gjeng menn som møtes jevnlig i Sokndal etterlyser en kreftkoordinator i kommunen.

"Prostatagjengen" etterlyser en mer proaktiv tjeneste der en spesielt i den første fasen etter at diagnosen indikerer kreft, blir kontaktet av en kreftsykepleier eller kreftkoordinator som redegjør om hva som vil skje framover.

Særlig i den første perioden når kreft er konstatert og usikkerheten og fortvilelsen er stor, er det et særlig behov for informasjon og veiledning, bemerker sokndølene Gudmund Holmen og Even Bergum i en henvendelse til Sokndal kommune.

Mannfolk-gjeng

De er en del av en gjeng med "mannfolk i Sokndal" pluss noen utflyttede som har hatt prostatakreft, eller er under behandling.

"Vi møtes en gang i halvåret. Da er det utveksling av erfaring, lått og gode historier og noe godt å spise. Dessverre blir vi flere. Vi har nettopp hatt høstens møte, og da ble det snakk om kreftkoordinatorer i kommunal regi," forteller Gudmund Holmen og Even Bergum i henvendelsen.

En av de utflyttede fortalte om den hjelpen og veiledningen han har fått av den kommunale kreftkoordinatoren i sin daværende primærkommune. Sokndal kommune har kreftsykepleiere, og ut fra kommunens hjemmeside kan man kontakte kreftsykepleierne via en nettadresse.

Bivirkninger

Når behandlingen er i gang, er det også viktig og nødvendig med informasjon og oppfølging, særlig med vekt på de bivirkningene som melder seg. Hvordan takle de utfordringene som melder seg praktisk, psykisk, i samliv, jobb og hverdag?

"Dalane består av tre små kommuner og en større. Vi vil lufte tanken om at funksjonen som kreftkoordinator/er blir en interkommunal tjeneste i dalanekommunene," skriver Prostatagjengen.