Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen fortsetter gjenåpningen

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad holder pressekonferanse om koronasituasjonen. Pressekonferansen handler om smittesituasjonen og regjeringas vurdering av tempoet for gjenåpningen av samfunnet.

Fredag formiddag holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse der hun informerte om korona-situasjonen og gjenåpningen av samfunnet.

Tiden er inne for at Norge kan starte på trinn to i gjenåpningen, ifølge det faglige rådet til regjeringen fra Helsedirektoratet og FHI.

Statsminister Erna Solberg (H) opplyste fredag formiddag om neste skritt i gjenåpningen. I april la hun fram en gjenåpningsplan som består av fire trinn.

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deltar på pressekonferansen om koronasituasjonen. Pressekonferansen handler om smittesituasjonen og regjeringas vurdering av tempoet for gjenåpningen av samfunnet.

– Hdir og FHI anbefaler å iverksette trinn to av regjeringens gjenåpningsplan med noen justeringer, heter det i det faglige rådet regjeringen har fått.

Dette er reglene som gjelder for hele landet i trinn 2 av gjenåpningsplanen:

* Åpner for grønt nivå i barnehager og skoler:

Fra 27. mai kan kommunene selv bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.

* Fritidsaktiviteter

Anbefalt gruppestørrelse ved organisert trening i breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter økes for voksne over 20 år: Fra 10 til 20 personer inne, og fra 20 til 30 personer ute.

* Arrangementer

Det kan være inntil 100 personer på innendørs arrangementer som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.

På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være til stede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser, fra 10 til 50 personer.

På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.

I private hjem øker antall personer man anbefales å kunne ha på besøk, fra fem til ti, så lenge man kan holde 1 meters avstand.

Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede med i anbefalingen om hvor mange man maksimalt bør være. Det må fortsatt være mulig å holde avstand mellom dem som ikke er beskyttet.

Varemesser og midlertidige markeder skal nå reguleres som kjøpesentre og ikke som arrangementer.

* Reiser:

For personer som er beskyttet som bor i en kommune med strenge tiltak og reiser til en kommune med mindre strenge tiltak, gjelder ikke anbefalingen om å følge regler og anbefalinger i hjemkommunen. (Gjelder fra 21. mai).

* Skjenking

Innslipps- og skjenkestopp utvides til klokken 24, og kravet om matservering ved skjenking bortfaller. Fremdeles vil det bli stilt krav om bordplassering og én meters avstand.

* Testing

Regjeringen åpner for mer bruk av massetesting i områder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, særlig der hvor det har vært strenge tiltak lenge.

Testkriteriene endres slik at kommunene kan teste personer uten mistanke om sykdom. Kommunene får muligheten til å prioritere ledig testkapasitet til disse nye formålene.

* Toppidrett

På trinn 2 åpnes det for treningskamper i PostNord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.