Det samme gjelder for voksne med alvorlige underliggende sykdommer og ansatte i helse- og omsorgstjenesten, melder regjeringen i en pressemelding.

– Vi har økende smittepress i samfunnet, og flere kan derfor bli alvorlig syke. Presset på helsetjenesten er også stort. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor kortere intervall mellom dosene, ned mot 5 måneder, så langt det er kapasitet i kommunene. Regjeringen følger denne anbefalingen. Det vil gi den enkelt bedre beskyttelse og kunne redusere presset på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Bakgrunn for anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om kortere intervall er økt smittepress i samfunnet og dermed økt risiko for alvorlig sykdom hos flere.

For personer over 65 år er intervallet allerede fem måneder. Regjeringen understreker at nedkortingen også for de ned til 45 vil gi kommunene mulighet til å sette flere vaksinedoser raskere.

– Når vi nå endrer intervallet, får kommunene enda flere armer å sette vaksinedoser i. Noen kommuner vil da kunne tilby oppfriskningsdose til personer under 65 år før jul. Jeg håper dette vil bidra til å øke takten i vaksineringen med tredje dose, sier Kjerkol. (©NTB)