Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen skal styre etter folket

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor gjør de ikke det?

Når en regjering ikke fullfører mer enn for eksempel ¾ av valgprogrammet, skulle stemmene ved neste valg være verdt ¾ av hver stemme. Dermed ville de gjøre det de kunne for å fullføre det de lovet.

Regjeringene nå styrer mer og mer for å tilfredsstille utlandet, men det har de ikke i programmet. De får den berømte klappen på skulderen. Det teller mer for ministrene enn å tilfredsstille folk i hjemlandet. Til og med Erna Solberg må begynne å tenke selv og ikke la utlandet tenke for seg. Vekk med EU og FN. Det er folkets mening.

Mange mennesker stemmer etter gammel vane og følger ikke med hva som skjer. De godtar alt som deres parti bestemmer. Partiene mister derfor ikke så mange stemmer som de burde gjort. Derfor mener jeg at en reduksjon av stemmeverdien ville være på sin plass. Dette ville være mer demokratisk, fordi regjeringene nå følger mindre og mindre programmet de er valgt for, og heller ikke lovene.

Men faren er at politikerne skriver programløftene sine slik at de kan tolkes på flere måter, noe vi kjenner godt til for eksempel når Stoltenberg ikke skulle legge ned små lokalsykehus, men plukker fra dem en avdeling etter den andre, til det ikke er igjen noe å drive. Kan tro de har fått mange stemmer på slike valgløfter. Så var det ikke verdt noen ting. Legg merke til at de etter hvert finner ut at de må flytte et sykehus til et annet, for da får de mer for pengene. Så går det ut over folket. Helt motsatt av det burde være.

For at det ikke skal kunne tolkes på flere måter, måtte det kunne la seg gjøre ved å utdype forskjellige løfter, slik at de ikke kunne misforstås. Programmet måtte etter dette blitt godkjent av nøytral stortingsinnstans.

Dette tror jeg neppe hadde gått igjennom i stortinget, for da hadde de dømt seg selv. De som er vant til særordninger.