Ressursbølgen kommer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Under overskriften ”Eldrebølgen kommer” stod det en meget leseverdig leder i Agder 20.11.19. Lederartikkelen tok utgangspunkt i situasjonen innen eldresektoren i Flekkefjord. Jeg skal vokte meg for å blande meg inn i lokalpolitikken i Flekkefjord, men bare gi uttrykk for glede over å bo i vakre Lund der det for tiden ikke er venteliste på Lund omsorgsenter. Kommunen har også en godt utbygd hjemmetjeneste med dyktige ansatte både ute og inne. Det jeg reager på i lederartikkelen er bruken av ordet Eldrebølgen, som vi må slutte å benytte. Det er riktig at vi blir flere eldre, og det er nå over 900,000 pensjonister i Norge. Mange eldre er en viktig ressurs i samfunnet.

Av frivillig arbeid i landet utfører pensjonister ca 50% noe som er taksert til 27 milliarder, hvis arbeidet skulle blitt utført av lønnet personell. Mange pensjonister tar seg av barnebarn slik at foreldre kan jobbe og skape verdier i samfunnet. Frivilligsentralene organiserer frivillige tjenester til hjelp for mange, og i frivillige lag og foreninger utfører pensjonister også mye viktig arbeid. I Stortingsmeldingen ”Lev hele livet” som legger opp til at kommunene skal jobbe for et mer eldrevennlig samfunn i årene framover, forventes det at frivilliges innsats skal økes. Ca. 90% av eldre gjør seg ikke bruk av de ”dyre” kommunale tjenestene, for gruppen er jevnt over friskere enn før.

Det er nok riktig at det blir flere eldre med demens i årene framover, hvis ikke legevitenskapen finner løsninger som hindre demens. Så politikerne må nok planlegge for større behov på dette området.

Vi må heller ikke glemme at eldre mennesker som har behov for helsetjenester, skaper arbeidsplasser for mange fagfolk, som igjen betaler skatt og er med å bygge fedrelandet. Så tjenester for eldre er egentlig ikke bare en utgiftspost på de kommunale budsjettene. Ut fra alt de eldre utfører i samfunnet må vi slutte å snakke om eldrebølgen, men heller fortelle at flere eldre er en ressursbølge som kommer, og jeg ser fram til en lederartikkel med overskriften ”Ressursbølgen kommer”.

Artikkeltags