Flekkefjord interkommunale legevakt kan av helsetekniske årsaker ikke kan ta imot personer med luftveisplager, skriver Farsund kommune på Facebook.

Farsund kommune må rigge en midlertidig luftveis-legevakt for pasienter i et område med knapt 40.000 innbyggere.

- Vi må være oppe og gå allerede tirsdag. Alcoahallen er valgt som lokasjon for denne midlertidige legevakten for innbyggerne i Farsund, Kvinesdal, Flekkefjord, Lyngdal sør, Lund og Søndre Sokndal, forklares det.

Det jobbes nå med å identifisere kommunalt ansatte som kan hjelpe helsepersonell i driften av legevakten. I tillegg må frivillige på banen for å avhjelpe med trafikkdirigering, forpleining etc., forklares det.

– I første omgang blir det en akutt løsning, men vi rigger for at situasjonen kan bli langvarig. Dessuten må vi ta høyde for mange pasienter. Hallen vil bestå av mange ulike stasjoner, organisert slik at folk ikke kommer i kontakt med hverandre, informasjonsansvarlig Øystein Mikalsen i Farsund kommune til Lister24.

- Skyldes dette at det har vært en veldig stor pågang, eller er det for å være føre var for at det kan bli det?

- Det er rett og slett at Flekkefjord legevakt ikke kan ta imod luftveis-tilfeller på en forsvarlig måte uten å sette andre i fare. Kapasiteten er i høyeste grad føre var. Det har også med de fysiske begrensiningene om hvordan man eventuelt kan sluse lungesyge inn og ut uten å sette andre pasienter i fare, sier Mikalsen til Agder.

Fakta om koronaviruset i Norge

* 907 personer var lørdag registrert smittet med koronaviruset covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Ifølge VGs opptelling lørdag kveld er 1.108 smittetilfeller.

* De to første norske tilfellene ble registrert 26. februar.

* Så langt er det bekreftet tre dødsfall som følge av viruset. Torsdag 12. mars meldte Oslo universitetssykehus at en eldre pasient var død, og natt til lørdag 14. mars døde én eldre pasient til samme sted. Lørdag opplyste også Sykehjemsetaten i Oslo at en beboer ved Ellingsrudhjemmet som døde tidligere i uka, hadde fått bekreftet koronasmitte.

* Koronasmitte overføres oftest gjennom dråpesmitte (hosting/nysing), men viruset antas å kunne overleve på flater fra noen timer til flere dager.

* Inkubasjonstiden kan variere fra 0 til 14 dager.

* Det finnes ingen vaksine mot covid-19-viruset.

* Ifølge et FHI-scenario kan 2,2 millioner nordmenn bli smittet, mens mellom 730.000 og 780.000 vil bli syke. 22.000 kan trenge sykehusbehandling. I en ny risikovurdering anslår FHI at epidemitoppen vil komme mellom mai og oktober.

* Onsdag 11. mars la Helsedirektoratet ned forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 500 deltakere. I Oslo er nå arrangementer med mer enn 50 deltakere forbudt.

* Torsdag 12. mars ble de strengeste tiltakene i fredstid i Norge iverksatt for å bremse epidemien. Alle barnehager, skoler, kirker og andre institusjoner må holde stengt de neste to ukene.

* Myndighetene ber folk holde seg hjemme ved mistanke om sykdom, være nøye med håndvask og holde avstand til hverandre. (NTB)