Gå til sidens hovedinnhold

Saudland (Frp) er ute – Mykjåland (Sp) er inne

Ikke siden 1993, da EU-saken red Norge som en mare, har Senterpartiet hatt stortingsrepresentant fra Vest-Agder. Nå kan de få to fra Agder.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sigurd Manneråk fra Kvinesdal fikk bare en periode på Stortinget, men var en sentral og markant politiker som gjorde en god jobb for landsdelen. Det var EU-saken som skapte plass på Stortinget for Manneråk. Senterpartiet fikk drahjelp av de EU-vennlige politiske partiene som tapte folkeavstemningen. Stortingsvalget i 1993 ble nok oppfattet som et protestvalg, der gammel partitilhørighet ble kastet over bord for å vise motstanden til EU. Også ved den aller første Europa-avstemningen i Norge, den i 1972, fikk Senterpartiet økt oppslutning. Ved valget i 1973 kom Ragnar Udjus inn på Stortinget for Senterpartiet. Han fikk åtte år på Stortinget.

Men det er altså ikke Europa-politikken og Norges forhold til EU som gjør at Senterpartiet har fosset frem på meningsmålinger, og som gjør at Gro-Anita Mykjåland kan bli tingrepresentant fra høsten av. Under partileder Trygve Slagsvold Vedum har Senterpartiet vokst seg stort, fordi folk flest er lei av reformer og sentraliseringer som utarmer distriktene. Dette har partilederen messet om de seneste åtte årene – og det gav seg utslag i et svært godt valgresultat allerede for fire år siden. Gro-Anita Mykjåland kan få følge av Anja. N. Abusland. Senterpartiet kan få nye glansdager i norsk politikk.

Nå kan de stå foran et historisk valg for Senterpartiet, med en oppslutning som kan på landsbasis kan nærme seg Arbeiderpartiets.

Men midt i alt dette, kan Listeregionen bli vingeklippet i forhold til representasjon. I dag har Lister tre av fem stortingsrepresentanter fra Vest-Agder. Vi har i svært mange år vært bortskjemte med god representasjon i nasjonalforsamlingen. Men dersom vi legger dagens meningsmåling til grunn, er det bare Ingunn Foss som representerer Lister når et nytt storting samler seg i oktober. Nettopp den scenarioet kan muligens mobilisere velgerne til å stemme utradisjonelt. Og det kan redde skinnet til Gisle Meininger Saudland. Dessuten: Saudland har vært en en god ombudsmann for lokalsamfunnet her vest, der han har tatt opp en rekke saker som har hatt lokal betydning.

Så tror vi ikke akkurat at en ny partileder i Fremskrittspartiet gir Gisle M. Saudland noe drahjelp. Tvert imot. Sylvi Listhaugs lederstil er neppe noe som faller godt inn hos sørlendinger.

Men dagens tall er bare målinger – og ikke valg. Mye kan endre seg på fire-fem måneder. En plutselig politisk sak kan snu opp ned på hele det politiske landskapet. Og fasiten får vi ikke før natten mellom 13. og 14. september.