Mange vil bruke høstkvelder utover og lese Hølmebakks bøker, selv om de har lest dem før. Seminaret fortjener betegnelsen «opplevelse» som ga bedre (og for noen nytt) kjennskap til forfatteren Sigbjørn Hølmebakk. En del dypdykk i hans litteratur og filmverden, møte med personligheter som kan spores tilbake til folk som har levd på Feda og som Hølmebakk har gjort mer levende. Det spesielle med Hølmebakks litteratur er at man faktisk kan møte sider av seg selv, treffe noe i egen personlighet ii film- og litteraturpersonene Hølmebakk fremstiller.

På seminaret fikk deltakerne møte den radikale revolusjonisten, kommunisten som var med og dannet Sosialetisk Folkeparti, som skrev om fordommer og mørke sider av det tilsynelatende idylliske sørlandslivet på Fedas der Hølmebakk hadde sine barneår. Hans opplevelse av tykke stengselsmurer mellom hans oppvekst og samfunn og det han i sin sosialistiske verden opplevde som voksen. Men etter som årene gikk, ble hans holdninger til liv og død endret, han ble syk og reflekterte nok mer over eget liv fra hytta si på Åsen nær Svindland Camping. Han visste han kom til å dø tidlig. Han ble 59 år. I et notat fra 1980 etter han sto det: Jeg har levd med døden i 25 år. Han har berettet om personligheter som sin egen far, Søren Adolf Sørensen Svindland, predikanten som påvirket mange. På statuen som ble avduket på Sigbjørns 100 års dag står innskrevet: Ta ikke denne uro fra meg. Siste ord fra boka «Karjolsteinen».

Fædrelandsvennens tidligere kulturjournalist. Emil Otto Syvertsen ga ikke en vitenskapelig analyse av Hølmebakk. Tittel på foredraget var «Å lese Sigbjørn Hølmebakk i 2022»; Det ble ikke et moderne blikk på forfatternes kliv, men et personlig møte med de opplevelser Syvertsen har etter Hølmebakk. Åpent og ærlig fikk Syvertsen forklart gjennom Hølmebakks forfatterskap mer om hans kjempende sinn, hans oppgjør med fortid og nåtid. Om tro og ikke tro på Gud. Syvertsen ga et innblikk i Hølmebakks verden som vil sitte i sjel og sinn hos tilhørerne lenge.

Indre sterk spenning

Mye av spenningen som var i Hølmebakks sjel og sinn, finner vi igjen i personer i «Fredlaustona», «Jentespranget, «Emigranten» m. fl. Bøker og essays som neppe kan leses uten at de virker inn på leseren.

Midt i alvorlige skildringer og dramatiske skjebner, har Hølmebakk fått fram håpet og kjærlighet i litteraturen. Men det dystre dominerer i flere bøker, dog må ikke glemmes hans filmatisering av «Salve Sauegjeter på Knaben (1959) og boka: Hurra for Andersen.

I «Menneskefiskeren berører Hølmebakk en del av det som har kjennetegnet noe av kristenlivet på Sørlandet: Er man kristen nok til å gå i kirken? Misjonæren skal vise sjelen ut av mørket. Vekkelse.

I bøkene er mye symbolikk som i novelletittelen Det hvite fjellet (1954). Og litt «hurlumhei» da fattige Birte på Sveigenes mistet kua – og bannet!

Slik fikk Syvertsen formidlet en del av det som kan erfares hos Hølmebakk, nemlig en indre spenning som preger livet på godt og vindt.

Møteleder Anders Mathias Larsen syntes seminarer ga mersmak og vil trolig prøve noe lignende igjen.

Kulturmannen

Sigbjørns barnebarn, feminist, prisbelønnet forfatter Marta Breen rettet oppmerksomheten på kulturmannen Sigbjørn Hølmebakk. Hun kjente ikke farfaren annet enn gjennom litteratur og det som er fortalt.

– Han har mye plass i Hølmebakk-familien, han var et ensomt geni med mange beundrere. Underveis ble det brutale brudd bl.a. med tre ekteskap. Jeg ser hans «manneprivilegium» og hans rom i familien. Jeg har full forståelse for det geniet han var. Han var imot abort, imot atombombeopprustning, ja på flere felt engasjert radikalt på høyt nivå i det som rørte seg i samfunnet, sa Breen bl.a. og så hennes feministiske meninger i slekt med bestefarens synspunkter. Gordon Hølmebakks datter, Irene Johnsen Engelstad hilste fra Gyldendal forlag som var Sigbjørns forlag (selvfølgelig på grunn av broren). Selv var hun betatt av Fedanaturen som danner rammen for mye av Sigbjørns forfatterverden. Hun gledet seg stort over at hennes far, Arnstein, fikk fullføre biografen til Husets ti års jubileum.

Omfattende arbeid

Den 800 store biografien er detaljert og forteller det aller meste om Sigbjørn Hølmebakk, og må være en av landets største biografibøker.

– Jeg syntes egentlig ikke om at prosjektet ble fallet allerede i februar. Jeg hadde arbeidet med prosjektet i lang tid. Men nå er det en stor glede å kunne lansere boken, sa Arnstein Hølmebakk (77) til avslutning av seminaret.

Han fortalte av Sigbjørns liv var ensomt og strevsomt. Han ble faktisk litt fraværende i barnas liv. Arnstein var likevel stolt over alt det faren hadde gjort. Hans bøker og noveller er oversatt til 15 land. Barneboka «Hurra for Andersen er det solgt 1,6 millioner av til Russland! Til 100-årsjubileet har Gyldendal gjenutgitt tre av hans bøker i papirformat, og laget nye omslag til e-bøkene Karjolsteinen, Emigranten, Fimbulvinteren og Jentespranget. Hølmebakk har fått flere priser for sitt forfatterskap, inkludert bøker noveller, essays en rekke filmmanus.

Som folketaler var han etterspurt. Han samlet hundrevis av tilhørere om det var i Oslo eller Tromsø. Glansperiode hadde han i 1970-årene, før kreftsykdommen begynte sitt angrep. Hans engasjement mot vannstoffbombe, senere atombomber, førte til at mange fulgte dette opp. Han klarte å drive tilhørerne med, han ble ofte sitert og det han mente var ofte riktig; «tale som gull».

Arnstein fortalte at de under en ombygging av hytta på Åsen med utsikt til Hølmebakk, Svindland og Frøytlandsheia, hadde funnet brever til Sigbjørn fra 1928, lenge før han var kjent.

Til avslutning fikk de tre foredragsholderne sin velfortjente takk for fantastisk jobb. De i familien som kunne, dro til bysten ved Feda skole for fotografering før ferden gikk til dikterstua og hytta i Åsen der han skrev halvdelen av bøkene sine.

Billedkunstner Sidsel Hølmebakk Evelid, i Hølmebakk-familien hadde åpen kunstutstilling med egne verker i Valdemars Hus, nabohuset til kirken. Alt i alt en dag uten sidestykke i Fedas og Hølmebakk-familiens historie. Seminaret hadde et mektig innhold som ikke kan fanges opp i en avisartikkel. Sannsynligvis vil tråden bli tatt opp igjen med nytt seminar om Fedas kjente sønn.