(Aust-Agder Blad)

Det er travle tider for Risør-jenta Siri Hidle, for om få dager åpner hun kunstutstillingen med egne malerier i Sjømannskirken i Calahonda i Spania.

– Jeg var innom der for to og et halvt år siden for å se på kirken, for jeg hadde hørt at den var norsk. Jeg fikk en omvisning, og da jeg nevnte at jeg drev med kunst og viste dem noen bilder, ville de gjerne ha meg til å stille ut, forteller Hidle til Aust-Agder Blad.

Ventelisten var imidlertid lang, og Hidle hadde helt glemt samtalen på Sjømannskirken på Costa del Sol da telefonen ringte tidligere i høst.

– De sa det var én ledig måned, sa da svarte jeg bare «ja», sier Hidle.

Fra 27. november til 18. desember stiller hun ut mellom åtte og femten bilder – mest portretter, alt malt med akryl på treplater.

Stortrives i Spania

Det er snart fire år siden Hidle flyttet til kystbyen Fuengirola i fylket Málaga i Spania sammen med sin spanske kjæreste.

– Livet i Spania er veldig bra. Jeg savner absolutt ikke Norge, kun familien selvfølgelig. Jeg ser faktisk ikke for meg å komme tilbake. Det er noe med kulturen her. Jeg føler at jeg passer bedre inn her, sier hun og ler.

Ved siden av kunsten jobber hun i svigerfamiliens bar, der hun også har designet menyer og selve utestedet, fotograferer og tar hånd om sosiale medier. Kunst er vanskelig å leve av, påpeker hun.

– Det er veldig typisk kunstnere å jobbe i bar ved siden av for å kunne drive med det man liker. Det er veldig mange kunstnere her i Spania som gjør det samme, forklarer hun.

Populær på Instagram

Hidle har en drøm om å kunne leve av kunsten i framtiden. Med 23.000 følgere på Instagram får hun god hjelp.

– Instagram-siden min begynte å vokse for cirka halvannet år siden fordi jeg samarbeider med større kunstprofiler. Det var da bestillingene virkelig begynte å komme inn. Det går mest til Norge og USA, forteller Hidle.

26-åringen forteller at hun ikke har så mange følgere fra Norge, men at ett oppdrag utløste et skred av bestillinger.

– Kristin Gjelsvik (kjent norsk blogger og TV-personlighet) delte et portrettmaleri jeg malte av ektemannen Dennis Poppe (også TV-personlighet) og deres nyfødte baby. Da tok det helt av med bestillinger fra Norge av malerier med samme stil

Selvlært med gode gener

Siri Hidle forteller at hun ikke malte før for seks år siden, men tidligere fikk hun utløp for sine kreative sider gjennom fotografi og film.

– Så jeg har alltid vært ganske kreativ, sier hun.

I 2013 kjente hun en dag at hun fikk veldig lyst til å male.

– Jeg vet ikke hvorfor. Så fant jeg bare noe veggmaling og malte på papp etter en Ikea-eske. Etter det har jeg aldri sluttet, sier Hidle.

Risør-jenta regner seg som selvlært, men hun har solide kunstnergener, for hennes avdøde farfar, Rolf Hidle, var billedkunstner, mens hennes nå Risør-baserte farmor Agnete Tove Hidle har vært tekstilkunstner siden midten av 1970-tallet.

Siri Hidle har hatt utstillingen «Hidle-kunstnere i tre generasjoner – en utstilling i flere kunstformer» sammen med tanter, farmor og farfar de to siste somrene på henholdsvis Aur prestegård i Aurskog-Høland og på Eidsfoss i Drammen.

Musikk og drømmer

Hidle tenker tilbake til da hun nettopp hadde startet i 2013. Hun hadde dårlig råd, men brukte det hun kom over.

– Da jeg bodde i et kollektiv i Grimstad, malte jeg på vegger og dører fordi jeg ikke hadde råd til lerret. Da jeg flyttet fra kollektivet, tok hun med seg døra, forteller hun.

Hidle har malt mange portretter de siste årene, men da hun sendte ut en bestilling forrige uke, tok hun samtidig en beslutning.

– Jeg følte at det ble så mye at jeg ikke fikk tid til å utvikle min egen kunst, og det er min egen kunst jeg håper jeg kan selge mye av i framtiden i stedet for portrettbestillinger av personer jeg ikke kjenner. Jeg vet ikke om det gjelder for alltid, men jeg vil i hvert fall ta en pause fra det, sier hun.

– Hvordan finner du din stil, og hva inspirere deg?

– Jeg tror jeg fortsatt leter etter min stil, for jeg maler så mye forskjellig. Jeg finner faktisk mye inspirasjon gjennom musikk. Hører jeg en kul sang for første gang, kan jeg komme i modus. Eller så kan jeg av og til drømme om natten, og så våkner jeg opp og må bare gjør det. Av og til gjør også en god rødvin susen, fortsetter hun lattermildt.