Gå til sidens hovedinnhold

Siste nytt om koronoasituasjonen i Norge – se pressekonferansen til regjeringen

Artikkelen er over 1 år gammel

Pressekonferanse klokka 14.00, med justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Helsedirektør Bjørn Guldvog og fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet vil også være til stede.

De 400 midlertidige politistillingene som ble opprettet i forbindelse med koronasituasjonen, opprettholdes ut året.

Det opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) tirsdag.

– Trykket på politiet er fortsatt stort. Politiet vil slå hardere ned på fester og sammenkomster som både forstyrrer orden og er et brudd på smittevernreglene, sier hun.

Mæland mener politiet har taklet den utfordrende situasjonen på en god måte.

– Da må vi sørge for at de har ressursene de trenger for å kunne gjøre jobben sin. Derfor er jeg glad for at vi har fått forlenget de 400 stillingene ut året, sier hun.

Frp-leder Siv Jensen stiller seg bak kravet fra både Bergen og Oslo om at den tidlige skjenkestoppen på landets puber må revurderes.

– Når byrådslederen i Bergen, og nå også i Oslo, er så tydelig på at skjenkestoppen ved midnatt er et problem, så må vi ta det på alvor. Jeg og Frp har lenge snakket om at tidlig skjenkestopp fremstår som et svært dårlig og lite gjennomtenkt tiltak som virker mot sin hensikt, sier Jensen til NTB.

I slutten av august innførte regjeringen skjenkestopp ved midnatt på alle landets puber og barer for å hindre koronasmitte.

Politiet har i ettertid meldt om en umiddelbar effekt gjennom mer bråk fra hjemmefester utover nattetimene, og mange har lurt på om ikke smittefaren bare er overført til privathjem.

– Når kranene stenger, flyttes festen hjem, gjerne til små leiligheter i ukontrollerte former. Det er trist at politiet nå må bruke mye av sin kapasitet på hjemmefester, sier Jensen.

I en ny tilråding fra Folkehelseinstituttet anbefales det at Tyskland og Liechtenstein blir omfattet av innreisekarantene. Også to svenske regioner blir røde.

FHI kommer med anbefalingen i forkant av at bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres senere i uka. Kriterier for unntak fra karanteneplikten er mindre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere siste to uker, og mindre enn 5 prosent positive prøver i snitt per uke siste to uker.

Både Tyskland og Liechtenstein har hatt betydelig smitteøkning de siste ukene. Liechtenstein ligger nå på 31,3 smittede per 100.000. Tyskland passerte grensen 23. august og forventer videre stigning de nærmeste dagene.

FHI anbefaler også å innføre innreisekarantene for de svenske regionene Kalmar i sørvest og Västerbotten i Nord-Sverige på grunn av stigende smittetall. Hvis anbefalingen følges er bare to av 21 regioner igjen Sverige hvor norske myndigheter ikke krever karanteneplikt, nemlig helt nord i Norrbotten og i Södermanland like sør for Stockholm.

Helsemyndighetene er også forberedt på at Slovenia kan passere terskelen for smittetall de neste dagene etter at det er målt rask stigning i antall smittede de siste ukene.

– Dersom Slovenia i løpet av de nærmeste dagene passerer terskelverdien, vil det blir gjort en ny vurdering hvor innføring av innreisekarantene vil bli anbefalt, skriver FHi i sin anbefaling.

(©NTB)