Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkerende historier om overgrep mellom barn og unge

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

NYLIG SLO Agder politidistrikt og overgrepsmottaket i Agder alarm om en skremmende trend der unge helt ned i 13-årsalderen utsettes for grove seksuelle overgrep. Overgriperne er i 15–19-årsalderen, og overgrepene skal finne sted over hele Agder, ifølge de to instansene. Saken er viet stor oppmerksomhet etter at politiet og overgrepsmottaket først gikk ut med saken på Facebook.

DET VAR rystende lesning, og selv politiet måtte innrømme at dette hadde gått under deres radar. Politiet og overgrepsmottaket har oppdaget utviklingen parallelt. Politiet har rundt 70 saker under etterforskning i saksfeltet, og har også siktet flere personer, ifølge Fædrelandsvennen, som først omtalte saken. Overgrepsmottaket har registrert en gradvis økning i tilfeller. Særlig det siste året har en sett veldig grove overgrep mellom barn og ungdom, forklares det.

DET ER RYSTENDE det som beskrives: Overgrepene er ofte av svært grov karakter og inneholder både oral, vaginal og anal penetrasjon. En ser i økende grad bruk av halsgrep. Dette skjer på dagtid og hvor som helst, helt uavhengig av festing, fortelles det. De to etatene ber foreldre være på vakt og følge bedre med på hva barna og ungdommen foretar og gjør på fritiden.

BRUKEN AV mobiltelefon og sosiale medier har eksplodert, og eksemplene som her er fortalt, viser at situasjonen er ute av kontroll hos mange unge. Tilgangen til mobiltelefoner er for enkel, og kravene til å være på Snapchat, TikTok og andre plattformer er tydeligvis for enkel. Det starter gjerne med deling av bilder, så ender det til slutt med rene overgrep – utført av det som pr. definisjon er barn og ungdom.

POLITIET INNRØMMER at de er overrasket over omfanget som nå er avdekket. Dette er trolig bare en liten del. Det oppfordres til foreldre å være på vakt, passe bedre på og stille større krav til barn og unge som har mobiltelefon, noe stadig flere har. Alle tror selvsagt godt om sine egne, men det er all grunn til å advare mot å bli altfor naive. Fagfolk sier at foreldre må snakke mer med barna sine, sette seg bedre inn i hverdagen deres. Det er antakelig et godt råd – og velment.

– BEGYNN GJERNE allerede i barnehagealder eller i 1. klasse, sier Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista» til Fædrelandsvennen. – Spør de unge om det har skjedd noe kjipt på telefonen – eller noe gøy – på samme måte som de spør om skole eller trening, råder hun.

IKKE VÆR NAIV – lytt til de gode rådene hennes.