Gå til sidens hovedinnhold

Skal hjelpe hauafolket å huske historien langs malmbanen - men da vil de først at du hjelper dem

Sitter du på gamle bilder fra området rundt gamle malmbanen i Sokndal? Et nytt tiltak skal gjøre forhistorien mer tilgjengelig, og da kan du hjelpe.

For abonnenter
(Dalane Tidende)

Det var en gang i næringsforeningen: Kjell Rek hadde havnet i en diskusjon, og ville bruke et lokalt eksempel for å illustrere et poeng.

– Jeg nevnte Hauavaret. Da ble det stille. Dette var visst aldeles fremmed for de fleste andre på møtet, sier Rek.

Hauavaret, som nok ville nok blitt kalt Hauavadet hvis man skulle sagt det etter ordboka, var et punkt langs elva Sokna der det var grunt nok til at man kunne kjøre over med hest og kjerre. Det høres ut som noe fra toppen av spenningskurven i en gammel westernfilm, men var en del av dagliglivet på Haua for ikke så lenge siden - faktisk er det fortsatt i manns minne, bokstavelig talt.

– Jeg kjørte over der, sier Gudmund Holmen.

– Etter at gummihjulene ble vanlig, fikk man mer problemer. De kunne flyte opp, så ble vogna slept nedover elva mens hestene sto igjen.

Har en plan

Broa ved det som i dag er Soknatun sto klar i 1967. Da ble det raskt slutt på vading. Nå må man helst vite hva man ser etter for å finne rette stedet, som i dag kan kjennes igjen mest som en forsenkning i buskaset langs elvebredden. Sånn gror fortiden igjen. Men helt glemt trenger det ikke å bli, for nå har Rek, Holmen og Finn Nesvold en plan.

– I forlengelsen av diskusjonen om Hauavaret, ble det til at vi skal få satt opp noen informasjonsskilt på ulike punkt langs den gamle malmbanen. Det skal være steder som har historisk interesse.

Setningene på informasjonsskiltene blir nok mest preget av formuleringer som "her var" og "her sto" - ikke mange av stedene har bevart byggene, konstruksjonene og funksjonene fra den gang det gikk en toglinje fra gruvene i Sandbekk og Blåfjell og helt ned til Rekefjord.

Dette er ikke et tiltak rettet primært mot turister.

– Nei, det er mest for lokalbefolkningen, sånn at de kan bli bedre kjent med sin egen historie, sier Holmen.

Ber om hjelp

De første skiltene skal på plass allerede i løpet av høsten. Nå håper de tre at folk kan bidra med gamle bilder fra områdene rundt malmbanen.

– Tror dere folk sitter på mange bilder som ikke er kjent allerede?

– Ja, jeg blir mange ganger positivt overrasket av hva folk har. Det er ikke mange måneder siden vi fikk bilder fra Åmodt som ikke er sett før. De var fra før 1910, sier Nesvold.

– Noe spesielt dere håper å få bilder av?

– Vi er veldig interessert i foto av selve togsettet som kjørte på banen. Det finnes det ytterst få av, selv i Titania-systemet.

Andre bilder de drømmer om å se er fra meieriet, slakteriet til Peder Helgason, sementfabrikken - gamle landemerker som i dag enten er borte eller veldig forandret.

De som sitter på bilder som de tror kan være av interesse, bes kontakte Nesvold, Rek eller Holmen, så skal de stå for hentingen etter avtale.