Onsdag 15. desember får du tilgang til skattetrekksmeldingen din under Min side på skatteetaten.no. Der ser du hva Skatteetaten har beregnet at du skal betalte i skatt i 2022. Selv om Skatteetaten vet en del om dine økonomiske forhold, er det ingen garanti for at skattetrekket er riktig.

Du har selv ansvar for å sjekke at opplysningene er korrekte.

– Vi lager et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2022, men for mange kan privatøkonomien ha endret seg i løpet året. Derfor er det veldig viktig å sjekke at estimatet vi gir deg er korrekt, hvis ikke må du endre skattekortet, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Livshendelser kan påvirke

Det er ikke bare endret inntekt som kan påvirke hva du skal betale i skatt. Har du for eksempel tatt opp eller nedbetalt boliglån, eller blitt pensjonist så kan også dette ha betydning for skattetrekket ditt. I tillegg påvirker korona-pandemien fortsatt økonomien til mange.

– En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket ditt. Det er bedre å se over tallene i skattekortet en gang for mye enn en gang for lite og gjøre eventuelle endringer. Betaler du for mye skatt får du skatt til gode når vi har behandlet skattemeldingen din, men betaler du for lite skatt så må du betale restskatt, forklarer Gjengedal.

Du kan endre

Å endre skattekortet gjør du enkelt ved å logge inn på Min side på skatteetaten.no. Når du gjør justeringer, ser du umiddelbart hvordan det påvirker skattetrekket ditt. Skulle økonomien din endre seg utover 2022, kan du når som helst justere skattekortet ditt igjen.

– Mer trenger du ikke å gjøre. Vi ordner et nytt skattekort, arbeidsgiveren din, NAV og andre henter ditt nye skattekort direkte fra Skatteetaten, sier Gjengedal.

Frikort

Dersom inntekten din ikke overstiger 65 000 kroner i 2022, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi deg å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 65 000 kroner i 2022.