Gå til sidens hovedinnhold

Skjerper kravene for å få ned smitten

Artikkelen er over 1 år gammel

Personer som har vært utenlands i «røde» land, bør bruke munnbind fram til de er der de skal oppholde seg i karantenetiden, melder FHI.

Anbefalingen gjelder reisende som bruker offentlige transportmidler for å komme seg hjem.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Anbefalingen gjelder fra og med i dag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) understreker alvoret i smitteutbruddene i Norge den siste tiden.

Den siste tiden har det vært lokale utbrudd i Oslo, Moss og Haugesund/Sveio, samt et utbrudd på hurtigruteskipet Roald Amundsen.

– Lave smittetall fikk oss kanskje til å glemme alvoret. Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare vi er, sa Høie på fredagens pressekonferanse.

 • Regjeringen åpner likevel ikke opp for arrangementer med 500 personer fra 1. september, ifølge helseminister Bent Høie.

– Vi er nødt til å bremse nå for ikke å miste kontrollen, sa Høie under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Heller ikke idretten åpnes ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på på miste kontrollen nå, sa Høie.

 • Det blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, opplyser helseminister Bent Høie.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sier Høie.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september.

 • Høie innrømmer at regjeringen frykter flere hjemmefester når den nå innfører forbud mot alkoholservering etter midnatt.

– Jeg er redd for det, det må jeg ærlig innrømme at jeg er. Derfor er vi veldig tydelige på at vi må holde reglene vi har i samfunnet. Man må vite at når man skal ha hjemmefest, kan det ikke være mer enn 20 og man skal jo holde en meters avstand der og, sier Bent Høie på fredagens pressekonferanse.

– Det må man tenke gjennom hvis man skal holde en privat fest hjemme. Spesielt ungdom, som jo ofte føler det kan være kjekt å invitere noen til. Også ungdom kan være smittet uten å ha symptomer, sier Høie.

 • Det åpnes ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

 • Helseminister Bent Høie ber arbeidsgivere legge til rette for at antallet reisende i kollektivtransporten kan halveres i rushtiden.

– Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten. Vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt, det vil kreve mye av mange. Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb eller skole. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtransporten som vanlig i rushtiden, sier Høie.

– Vi oppfordrer til bruk av hjemmekontor. Sammen må vi sørge for at det blir trygt for dem som må ta buss og bane i rushtiden. Det må være trygt for barnehageassistenten som må være på jobb når ungene kommer, og for sykepleieren som skal hjem etter dagvakten.

 • Det blir ikke åpnet for breddeidrett for voksne fra 1. september.

Regjeringen la fram nye smittevernregler på en pressekonferanse fredag. Der sa Høie at det ikke blir åpnet for kamper og konkurranser i breddeidretten for dem over 19 år.

Samtidig slo han fast at grensen på maksimalt 200 personer på arrangementer beholdes, slik det for eksempel er med publikum på eliteseriekamper i fotball. Tidligere har det vært antydet en åpning for 500 personer fra 1. september, men slik blir det ikke.

– Gjenåpningen av samfunnet skulle fortsette på sensommeren og høsten dersom smittesituasjonen gjorde det mulig. Det gjør den ikke. Vi er nødt til å bremse for å beholde kontrollen, sa Høie.

 • Innen 14. august kan det komme en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, varsler helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag understreket han imidlertid at munnbind ikke er et alternativ til avstandsbestemmelsene.

– Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind. Men vi må ta innover oss at det er situasjoner der det er vanskelig å holde på meteren. Da kan munnbind være et godt supplement i rushtiden., sa Høie.

Grunnen til at regjeringen ikke innfører en anbefaling nå, er at dette krever kampanjer om riktig bruk, samt å sikre tilstrekkelig tilgjengelighet.

 • Situasjonen vi er i nå, er kanskje den mest alvorlige helsesituasjonen i vår levetid, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Den situasjonen vi er i, er kanskje den mest alvorlige helsesituasjonen vi som lever nå, vil stå i gjennom livet vårt, sa Guldvog på en pressekonferanse fredag.

Guldvog sa også at han trodde situasjonen i dag vil sette spor i flere tiår framover, som direktør for Verdens helseorganisasjon, Tedros Ghebreyesus, tidligere har sagt.

 • Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier de ikke ser tegn til en ny smittebølge i Norge.

Vold sier at trenden med at smitten øker, fortsetter denne uka, og at mesteparten av smitten kommer fra utenlandsreiser.

– Det er mange som spør om vi ser en ny bølge, det gjør vi foreløpig ikke. Men økningen av lokale smittetilfeller er forventet. Selv om det er lokale utbrudd, ser vi ingen ukontrollert spredning, sier Vold.

 • Studiestart nærmer seg med stormskritt. Folkehelseinstituttet er bekymret for fadderuka etter flere smittetilfeller på fester den siste tiden.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Vold advarer at viruset lett kan spre seg og starte store utbrudd.

– Det er viktig at studenter kan møtes og bygge sosiale nettverk, men vi advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol, uttalte hun.

 • Folkehelseinstituttet ba denne uken Helse- og omsorgsdepartementet om at gjenåpningen av samfunnet måtte bremses.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier på fredagens pressekonferanse at det er fire grunner bak vurderingen om å anbefale en brems i gjenåpningen:

Omfanget og konsekvensene etter gjenåpningen i sommer, at samfunnet snart åpner igjen etter sommerferien, at kommunene har fått kort tid til å bygge opp kapasiteten, og at europeiske land som tidligere hadde kontroll på pandemien, opplever økt smitte.

– En brems av gjenåpningen kan redusere risikoen for flere lokale utbrudd og en større nasjonal oppblomstring som kan føre til en ny bølge, sier Vold.

Kilde: NTB