Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir 17. mai i Kvinesdal: – Vi må gjøre det beste ut av det, og jeg tror dette blir bra!

Koronaen legger premissene for årets 17. mai-feiring, men det betyr bare at arrangørene må være enda mer kreative.

For abonnenter

– Ideelt skulle det vært barnetog og fulle gater, men vi må gjøre det beste ut av situasjonen vi befinner oss i, innleder Anne Edvardsen i 17. mai-komiteen for Liknes til Agder.

Nasjonaldagen i Kvinesdal vil i korte trekk handle om et program som kan følges på livestream eller fra biler.

– Mye av programmet blir som normalt, men her må publikum følge med gjennom livestream. Vi starter dagen med flaggheising som vi ellers gjør, så blir det tale og program fra omsorgssenteret. Vi håper mange vil følge sendingen, utdyper Edvardsen.

Det er Leiv Gunnar Skiftun som talker ved omsorgssenteret.

Bilkortesje

Fjorårets 17. mai-feiring ble også sterkt preget av koronarestriksjonene, og derfor ble det naturlig å videreføre enkelte elementer fra 2020.

– Det blir bilkortesje hvor vi oppfordrer alle til å bli med. Og det er gøy om man er kreative, for eksempel ved å pynte bilen. I år har vi også invitert lag og foreninger til å delta.

I fjor var det hele 142 biler i «toget» – kanskje blir det enda flere i år?

Et annet viktig punkt i programmet er talen ved minnestøtta. Den er det Bjørn Morris Egenes som står for i år.

Digitalt barnetog

For å gjøre stas på barna har komiteen invitert skoler og barnehager til å gå i tog i forkant – mens seansen filmes.

– Vi klipper sammen videoene vi får, så sender vi det som endel av programmet på nett. Vi er spente på hvor mange som blir med, men signalene er at dette var et gøyalt påfunn.

Og apropos påfunn:

– Siden det er Kristi Himmelfartsdag torsdagen før, har vi laget turløyper med 14 poster som gir et løsningsord. Det er en løype som passer for alle, og så trekker vi vinneren på 17. mai. I disse dager er det viktig å finne på ting som engasjerer og som stimulerer til aktivitet utendørs. Dette håper vi mange blir med på, sier Edvardsen.

Kulturhuset

Etter bilkortesjen flyttes programmet til kulturhuset. Der blir det en scene på toppen av inngangstrappen.

– Det blir drive-in-gudstjeneste og deretter underholdning. Også dette streames, men dersom man vil være til stede, kan man følge det fra bilene.

Klara Kasin Seiler får med seg pappa Alex og skal fremføre et musikalsk nummer. I tillegg skal Martin Rafoss Aagedal spillet et stykke på piano. Dagens taler er Bjørn Ingemann Kjørmo.

– Så blir det trekning av turpremie før man avslutter seansen med drive-in-bingo.

– Vi tror dette blir en fin markering tross alle restriksjonene. Jeg regner med folk forventet en annerledes feiring også i år, så vi får gjøre det beste ut av det, konkluderer Edvardsen.