Sankthansaften er torsdag 23. juni, og slik er værmeldingen. Tonstad i Sirdal kommune ser ut til å få den varmeste feiringen, med opp mot 21 grader i løpet av dagen, men i samtlige kommuner Agder dekker, er det ifølge Yr.no meldt sol og milde temperaturer – selv om det er et stykke unna «sydenvarme».

Sokndal

Tonstad

St. Hans

Sankthans, jonsok, jonsmesse, jons vake eller johannesvake er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni. Dagen var helligdag i Norge inntil 1770.

«Sankthans» er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn, Sankt Hans. «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon», der Jon er en forkortelse for Johannes.

I Norge knyttes sankthans til en tradisjonell, hedensk markering av sommersolverv og midtsommer. Særlig sankthansaften feires som en folkelig, ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det. Midtsommer feires på liknende vis flere steder i Europa, blant annet under midsommarhelgen i Sverige. Bålbrenning for å fordrive onde ånder skal ha røtter tilbake til 400-tallet, da kirkelige og hedenske tradisjoner ble slått sammen i en og samme folkefest.

Kilde: Wikipedia

Moi

Kvinesdal

Flekkefjord