Gå til sidens hovedinnhold

Slik fjerner du vanskelige flekker: – Bruk gode vaskemidler!

Har du fått vanskelige flekker på julegardinene, nyttårsduken, penklærne, teppet, sofaen eller andre tekstiler i juleferien?

Med disse triksene kan du enkelt fjerne alle vanskelige flekker – enten det er vannløselige flekker eller fettflekker.

Jul og nyttår er tiden vi samles og spiser fettrik mat med herlige sauser god drikke til. Vi pynter med vakre duker og gardiner, og kler oss i vårt peneste tøy. Denne kombinasjonen kan fort føre med seg vanskelige flekker på ting du er glad i.

Her deler kreativ leder hos IFI Bjørg Owren sine beste tips til hvordan du fjerner de forskjellige flekkvariantene.

1. Fjerne flekker på hvite tekstiler

Har du fått rødvinsflekk på skjorta eller den hvite duken? Eller fått flekker på bunadsskjorta?

– Hvis du ikke får tatt flekkene med en gang, finnes det gode vaskemidler til formålet. Ta turen innom din nærmeste fargehandel eller byggevarehus. Der fører de spesialmiddel som effektivt fjerner flekker fra hvite tekstiler og bringer tilbake den opprinnelige hvitfargen, som du ikke finner i dagligvarebutikkene. Disse er lure å ha i skapet før neste selskap, tipser Bjørg Owren.

2. Fjerne vannløselige flekker på tepper og tekstiler

Ikke gjør det som kanskje faller deg mest naturlig – nemlig spray og gnikking.

– Bruker du spraysåpe, tilfører du bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker til seg støv og skitt, og kan i verste fall skape en ny flekk. Du må heller ikke gni og gnu, da blir flekken større. Gnir du på et ullteppe vil du bare tove ullen, sier hun.

Bruk heller vann og tørkepapir.

– Sørg alltid for å ha en sprayflaske med rent vann og tørkepapir med god oppsugingsevne i beredskap. Dette fungerer på de fleste vannløselige flekker. Fukt flekken, og press tørkepapir med god oppsugingsevne mot flekken. Da drar du opp flekken med papiret. Gjenta til flekken er borte, sier hun.

3. Fjerne fettflekker

Har du fått fettflekker av stearin, voks eller matfett, finner du de mest effektive flekkfjerningsmidlene hos farge- eller byggevarehandelen.

– Få hjelp i butikken til å velge det middelet som passer til flekken og tekstilet. Følg bruksanvisningen til punkt og prikke, så skal du se at selv de vanskeligste flekker forsvinner, sier hun.

Opplysningene i artikkelen er levert av IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.