Gå til sidens hovedinnhold

Snart mot lysere og lengre dager

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

ÅRETS ALLER korteste dag har vi førstkommende søndag. Da vil dagslyset i vårt distrikt vare i underkant av seks timer. Men allerede mandag er dagen noen sekunder lengre enn søndagen. Solverv stammer fra norrønt og betyr «solvending». Det var en høytid som ble markert og som er forløperen til vår julefeiring, selv om utgangspunktet er helt forskjellig. Vintersolverv på den nordlige halvkule er det tidspunktet der jordens nordakse heller mest mulig vekk fra solen – og dermed mottar minst mulig dagslys, kan vi lese oss til i leksikon.

DET ER altså derfor at man nord i landet opplever den totale mørketid, mens de på sommeren har lys hele døgnet. Jordens helning i aksen skaper de store forskjellen. Vi sier som regel at nå snur solen. Men det gjør den jo slett ikke. Solen står der den står.

BAKGRUNN OG utgangspunkt for vintersolverv er interessant, men det er hendelsen og betydningen av vintersolverv som er viktig: Nemlig det at vi nå går mot lysere tider. Gjennom traurige høstmåneder med mye regn og kortere og kortere dager, arbeider vi oss systematisk gjennom året. For noen av oss er den mørke årstiden stort sett en transportetappe mot våren – og aller helst sommeren.

VI KOMMER ikke til å merke de store forandringer før om en måned eller to. Da kan vi merke at dagene blir lengre. Da kan vi merke at det ikke er bekmørkt når vi går på jobb – og når vi kommer hjem fra jobb. Og straks blir vi vel alle litt lysere til sinns. Frem mot sommersolverv - som i 2020 er 20. juni for den nordlige halvkule - blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lengre pr. døgn.

I TILLEGG til gleden over julefeiringen, kan vi altså glede oss over at vi går lysere tider i møte. Høytiden danner et slags vendepunkt i årssyklusen – og helt frem til St. Hans-aften skal vi altså oppleve at dagene blir lysere og lengre. Det gleder oss stort.