Solidaritet med kroniske syke

Av
DEL

MeningerANTALL SMITTEDE av korona-viruset øker for hver time som går, og det iverksettes en rekke tiltak for å begrense smittesituasjonen i landet. Det er innført en rekke tiltak for å forhindre at mennesker skal smittes. Helsedirektoratet sa for flere dager siden at de tok høyde for at 25 prosent av befolkningen i Norge kan pådra seg smitten.

VI SKJØNNER at folk begynner å bli engstelige. Den informasjonen som media pøser ut hver eneste dag, også Agder, er ikke ment å skremme livet av folk. Den er ment som en informasjon til befolkningen som generelt sett har lite å frykte av selve viruset. De aller fleste som blir rammet av viruset, vil merke det som en forkjølelse. Det er de kronisk syke og andre i risikogruppen som kan få en hardere medfart. Det betyr at vi alle må forholde oss til helsemyndighetens råd - og i solidaritet med de kronisk syke og eldre, ta våre forholdsregler.

KORONA-VIRUSET er først og fremst en trussel mot hverdagslivet og alt det vi er vant til. Når sykehuset stenger enkelte avdelinger og innfører besøksbegrensninger, så er det irriterende for alle som har sine kjære på hospitalet. Når det store Holmenkollen-arrangementet i helgen gikk av stabelen uten publikum, er det naturligvis synd for dem som har gledet seg til spennende dager i Kollen. Men det er likevel til å leve med.

DET SOM imidlertid er mer dramatisk, er at det i Norge ikke ser ut til å være medisinsk utstyr nok til sjekke alle for smitte. Vi ser også at munnbind og antibak-sprit er utsolgt. Dessuten ser vi at man i fortvilelse også har begynt å hamstre mat. Det burde ikke være nødvendig, men det skjer likevel. Nettopp graden av selvforsyning i krisetider, kan bli et aktuelt diskusjonstema når korona-krisen har funnet sin løsning.

ENN SÅ lenge er de tiltak som helsemyndighetene nå iverksetter, først og fremst gjort i solidaritet med dem som er kronisk syke eller på annen måter kan rammes hardere av viruset, enn folk flest.