Til glede eller forbannelse?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.ETTER 12 år som politiker i Flekkefjord, takket Marit Haugland Feed (Ap) for seg med blomster til politikerkolleger og en tale med tydelig budskap: – Jeg vil takke for min tid i politikken. Jeg har også en oppfordring til alle om å tenke seg om før man publiserer noe på sosiale medier, og at politikerne er gode arbeidsgivere for administrasjon og ansatte i kommunen, sa hun.

DET SISTE sier seg selv. Det skulle bare mangle at politikerne som arbeidsgivere ikke skal oppføre seg ordentlig. Som enhver annen arbeidsgiver er dette lovbestemt og ivaretatt gjennom avtaler mellom partene i arbeidslivet. Men det første poenget til Marit Haugland Feed er vel så viktig – og bygger opp omkring meninger vi har ytret fra denne plass tidligere, nemlig det å oppføre seg ordentlig på sosiale medier.

DET ER dessverre utallige eksempler på det motsatte. I Kristiansand måtte man i valgkampen forholde seg til en Facebook-side kalt for Sørlandsnyhetene, der en gruppe mennesker, mer eller mindre anonymt, kunne fremsette påstander og æreskjelle mennesker for deres meninger og holdninger, uten å tenke på sannhetsgehalt og aktverdighet. Nå har Stormberg-gründer Steinar Olsen bestemt seg for å gå til sak mot Sørlandsnyhetene for ærekrenkelser. Og han har fått med seg en rekke sentrale politikere i Kristiansand.

HELDIGVIS HAR vi ikke merket sosiale medier på samme måte i vår lokale andedam, men det finnes helt sikkert både politikere og andre bør gå i seg selv når de ytrer seg på sosiale medier. Og vi skal vokte oss for det vi har kalt for et Facebook-demokrati, der de som skriker høyest og bruker mest energi, vinner frem i folkevalgte organer. Det er skummelt – og kan på sikt ødelegge det representative demokratiets struktur.

HUN HAR derfor helt rett, Marit Haugland Feed, når hun ber alle om å tenke seg om før man publiserer noe på sosiale medier. Det aner oss at mange av våre folkevalgte synes det er vondt nå usaklige diskusjoner rammer en selv – og på sikt kan det bety at vi får problemer med å rekruttere kandidater til politiske verv.

Artikkeltags