Gå til sidens hovedinnhold

Spennende og interaktiv utstilling åpner dørene: Skal formidle lokalhistorien fra oldtiden og frem til nå

Lørdag åpner museumsformidler Birgit Gautschi dørene til en spennende lokalhistorisk utstilling på Flekkefjord museum. Ved bruk av ulike teknologiske virkemidler har hun og teamet fra Vest-Agder-museet laget en svært innholdsrik reise i tid.

Gautschi og designer Per Grimsgård har lagt mange timer ned i prosjektet som skal ta publikum gjennom Flekkefjords historie fra oldtiden frem til 2021.

Utstillingen tar i stor grad bruk av dagens teknologiske muligheter, og Grimsgård forteller at det finnes en måte å oppleve utstillingen på for alle – enten du liker å se på det visuelle, eller du liker å lese lengre tekster.

– Utstillingen er på en måte todelt. Vi har en videoutstilling innerst der vi har dramatisert elleve ulike personer som enten har levd, eller kunne ha levd i Flekkefjord opp igjennom tiden. Den andre delen er en lang tidslinje der man tas gjennom historien gjennom ulike virkemidler som utstilte gjenstander, små skjermer man kan velge ulikt innhold på, faktatekster, historier og til og med lukter, forklarer Grimsgård.

– Det som er så fint med de små skjermene er at vi kan legge til nye historier som dukker opp fremover. Det gjør at det blir en levende utstilling i stadig utvikling. Vi begynner med syv ulike historier som folk kan velge mellom, og dette er enkle historier som alle skal kunne sette seg inn i, skyter Gautschi inn.

Glassgulv

Noe av det første man møter når man kommer inn, er et stort glassgulv der man kan se ned i en båtstø. Hvert av glassene veier 250 kilo og det var Stangborli som gjorde jobben med å montere dem. Glassgulvet gir utsikt rett ned i en båtstø der det ligger en båt som har gått generasjoners gang.

– Dette er Tor Kristian Rasmussens familie sin båt som er 120 år gammel. Den er malt i rød, blå og grønn som er Shell sine farger, fordi faren til Tor Kristian jobbet på Shell.

For hele familien

I den 150 kvadratmeter utstillingen har de også fått plass til en liten kinosal og en kryp-inn-hule for de minste barna. I hulen kan barna lære litt om historien på sin måte. Interaktive elementer, video, bilder og spennende utstilte objekter gjør at dette er noe hele familien kan ha glede av.

– Litt av tanken med hulen er at barna skal kunne ha det gøy med den, mens foreldrene kan studere andre deler av utstillingen nærmere. Dette skal være en utstilling for alle, sier Gautschi.

Mange involvert

– Dette blir en fast utstilling som forteller historien fra de første bosetningene det er gjort funn fra, til nåtiden. Vi har fått mye hjelp i fra lokale personer som er kan mye historie. Det har vært veldig mange involvert i prosjektet, både fra Vest-Agder-museet, håndverkere og lokale personer som har fortalt oss mye av historiene som formidles, sier Gautschi.

Prosjektet er et samarbeid mellom flere aktører. Både fylket, kommunen og Flekkefjord Sparebank har lagt penger på bordet for å realisere det.

– Det med lokalhistoriske utstillinger er en satsning fra Vest-Agder-museet, så alle kommuner skal få sin egen utstilling på sikt. Vi har egentlig ventet på dette i 20-30 år, da vi ikke har hatt en egen utstilling som forteller Flekkefjords historie på denne måten, sier Gautschi.