Gå til sidens hovedinnhold

Srebrenica – her er noen klare fakta

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser det er blitt mye snakk i media etter at statsministeren viste medfølelse for de familier som mistet sine i Srebrenica. Statsministeren sa vi burde minnes og huske denne dagen, for at vi skulle lære av historien og ikke la den gjenta seg.

Og nå som jeg leste innlegget til Ahmed Lindov i Avisen Agder, så må jeg nesten få lov til å legge noen fakta på bordet. Det er på tide at noen snakker om alle sidene i saken.

Så vi minnes Srebrenica som ligger i Bosnia.

Denne hendelsen var like ille for begge parter.

Selv i krig finnes det regler. Og INGEN av partene holdt seg til disse reglene.

Det ble gjort forferdelige ting, fra og mot begge parter og UN soldater var involvert.

Om en skal vise støtte, bør en vise støtte til ALLE hendelsene, HELE krigen og ALLE involverte. Ikke KUN dem som mistet sine nærmeste i Srebrenica.

Denne skitne krigen hadde totalt tre parter.

Krigen resulterte i sammenbruddet til tidligere Jugoslavia.

Beklageligvis har en av tre parter fått all skylden i PR media. Det ansvaret ligger på FN og USA som har latt én part gli under radaren. I følge BBC ble det fordrevet 200.000 Bosniere og 300.000 Serbere ut av Kroatia og inn i Bosnia.

Blant annet slapp Kroatias nasjonalhelt Franko Tuđman unna med alt og blir fortsatt hyllet for sitt engasjement for Kroatias selvstendighet. Men ingen nevner hans ordre i denne hodeløse krigen.

Ingen nevner noen andre heller.

Srebrenica ble klarert av UN som en safe Zone. UN skulle beskytte dette området, hvor det også kom flyktninger og oppholdt seg.

Noen sier at det var «serbiske UN soldater» som drepte og massakrerte alle disse uskyldige menneskene som hadde søkt ly i Srebrenica.

Sannheten er at dette var bosniske serbere. Altså bosniske kristne.

Det var UN soldater der fra ulike deler av verden, blant annet tyskere.

Tyskerne ble i Haags domstol i 2013, 2014 og 2019 funnet ansvarlig for 10% av dødsfallene i Srebrenica som vil si rundt 300 dødsfall.

Som en forstår er saken kompleks.

Kofi Annan har sagt han mener denne krigen var den verste i europeisk historie siden andre verdenskrig og skrev: "first and foremost with those who planned and carried out the massacre and those who assisted and harboured them", the UN had "made serious errors of judgement, rooted in a philosophy of impartiality", describing Srebrenica as a tragedy that would haunt the history of the UN forever.

Har serbere sagt unnskyld?

Mange mener at om Serbere bare hadde sagt unnskyld så kunne familiene fått fred og gått videre. I 2013 gjorde Serbias president Nikola nettop dette etter en direkte oppfordring fra Bosnias Bakir Izetbegovic.

"I apologise for the crimes committed by any individual in the name of our state and our people."

Men når Serbias president knelte og ba om tilgivelse for at familiene skulle få den freden de fortjente, kom Munira Subasic som er president for Mothers of Srebrenica assosiaton, og sa at DEM ikke godtok unnskyldningen. Munira mente at den ikke var genuin og helhjertet, ettersom Tomislav Nikolic hadde ordlagt seg ved å si «crimes» og ikke «genocide»

Dette på tross av at presidenten FØR Tomislav hadde gått med på å kalle det genocide.

Senere, den 11 juli 2015 ble det av De forrente staters kongress og Europaparlamentet vedtatt at handlingene skulle kalles «folkemord».

Det ble vedtatt at folkemordet ble foretatt av bosniske serbere OG paramilitære enheter.

Som en ser: det er kristne mot muslimer.

Bosniske kristne i Bosnia mot Bosniske muslimer. De bosniske kristne stammer fra Serbia. Serbia, Kroatia og Bosnia var før en nasjon som het Jugoslavia.

- Så hvordan kan alt være Serbernes feil?

- Det blir anslått av det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia at totalt 102 000 mennesker døde under krigen, av disse var 55 261 sivile.

Over 40 000 ble voldtatt og ca. 1,8 millioner mennesker flyktet fra sine hjem som følge av krigen.

- En av de mest kjente hendelser fra Bosnia-krigen er Srebrenica-massakren i juli 1995 da litt under 8 000 bosnjaker ble drept av militærstyrker. Ser du regnestykket? Les punktet over en gang til...

- Hva med alle andre hendelsene?

Hvorfor skal vi KUN minnes og hedre Srebrenicas døde liv, når Jugoslavia krigen varte fra 92 til 95 og ikke kun skjedde i Srebrenica? Hvorfor snakkes det ikke om hendelsene som ble gjort mot serbere f.eks?

- Hva med hendelser utført mot og av kroatere?

La oss se litt på Ratko Mladić som er dømt skyldig i dette folkemordet:

Ratko er født i Kroatia.

Den tiden tilhørte byen han ble født i «Den uavhengige staten Kroatia» en stat som ble delt mellom Tyskland og Italia.

Per dags dato, er staten delt opp i Kroatia Bosnia og Slovenia. Byen han ble født i, er nå Bosnisk.

Han sies å være en bosnisk serber.

Han ledet «The Army of the serbian republic» eller «army of the Serbian Republic of Bosnia and Herzegovina».

Han ble i 2017 dømt skyldig i folkemordet i Srebrenica. Og fikk livstid.

Husk at den serbiske rebublikken ligger i Bosnia og grenser til Serbia.

Blir du født i den serbiske republikken så får du bosnisk pass.

Republika Srpska er en av de to entitetene i Bosnia-Hercegovina. Den andre entiteten er Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. I tillegg finnes Brcko-distriktet. Ifølge Bosnia-Hercegovinas grunnlov er Sarajevo hovedstad i Republika Srpska.

Med dette vil jeg poengtere dette:

Skal vi minnes NOE som helst av Jugoslavia krigen, så skal vi IKKE KUN minnes hendelsen i Srebrenica.

Vi skal minnes hele den forferdelige krigen. Den mest forferdelige krigen etter andre verdenskrig. En krig hvor INGEN fulgte krigens lover. En krig hvor verdens soldater, under UN, feilet å beskytte en nasjon.

Sivile mennesker fra hele Jugoslavia ble forråd av UN.

Det var en katastrofe.

Hvordan kan man erklære en safezone under en krig, for så å ikke beskytte livene til dem som kommer dit?

- Hvordan kunne hele verden sitte og se på at kristne myrdet muslimer og ikke gjøre noen ting? Hvorfor ble ikke grunnen til folkemordet belyst, skrevet om og delt, slik som alle andre verdensnyheter? Hvorfor sier dem at serbere drepte bosniere når det ikke var det som egentlig skjedde?

Fordi de var muslimer? Forde at dem som begikk mordene var kristne? Fordi en del av verden trengte å pakke hendelsen inn slik at det så ut SOM OM to LAND myrdet HVERANDRES folk og ikke det faktum at to RELIGIØSE grupper myrdet hverandre, hvorav en prøvde å renske landet sitt for den andre religionens folk?

Dette må ikke og skal ikke skje igjen!

#Neverforget men ikke minst: #neveragain! Det er det vi skal lære, det er det vi skal minnes. Vi skal ikke bare minnes én av de tragiske hendelsene som skjedde i Bosnia, Serbia og Kroatia i tre hele år!

Men alle!

Og kjære statsminister Erna Solberg:

Synes du at «all lifes matters»?

Hvordan kan du da, kun plukke ut og si at vi skal minnes hendelsen i Srebrenica, ut av en tre årig lang krig? Betyr ikke både bosniske, serbiske og kroatiske liv like mye for deg?

Er det kun forbrytelsen i Srebrenica vi skal huske på og kun tapet av de ofrene der? Ikke noen av de andre?

Jo Erna, denne ene hendelsen var nok den verste hendelsen i hele Jugoslavia krigen. MEN, når du ikke tar standpunkt til hva som egentlig skjedde, så kan du ikke bare gi din medfølelse til NOEN få av denne krigens ofre. Du må nesten vise din medfølelse til alle krigens ofre!

Om du egentlig kun vil støtte de drepte muslimene og mener at vi må lære fra historien om å ikke la kristne drepe muslimer, slik som hendelsen i Srebrenica så ok. Si det!

Du sier: «Det er viktig å huske denne tragedien og lære fra dem. Vi må erkjenne fortiden hvis vi skal lege sårene og bygge en framtid basert på sannhet og forsoning»

Sannheten er at denne hendelsen var kun en liten del av flere hendelser i en lang krig med mange flere ofre som ble myrdet enn de som ble drept i Srebrenica.

De forferdelige forbrytelsen som du sier Erna, etterlot ikke dype sår, kun i BIH slik du sier, men også i Kroatia og Serbia.

Så vennligst sørg for alle de tapte livene.

Vi må erkjenne fortiden hvis vi skal lege sår, og alle tidligere jugoslaver fortjener å få leget sine sår.