– Ny teknologi og samarbeid mellom flere aktører gjør at stadig flere rådyrkillinger kan reddes. Dette er viktig og god skadeforebygging, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Indre Østfold er en av kommunene som har god erfaring med bruk av droner. Sammen med droneselskapet UAS Norway har de bygget opp et godt samarbeid med frivillige som stiller opp, slik at bønder kan benytte seg av denne tjenesten.

Søk om morgenen

Grytidlig om morgenen, før bonden skal slå gresset, gjennomsøker dronepiloter enga for å finne rådyr. Søkene må utføres tidlig om morgenen når gresset fortsatt er kaldt slik at temperaturforskjellen blir størst mulig mellom kalv og gress. Dette gjør jobben lettere for dronen med varmesøkende kamera. Der det er funn, hjelper frivillige til med å flytte rådyrkillingene til et sikkert sted. I fjor ble det reddet over 80 rådyr i området, og det regnes med at det blir enda flere i år.

– Dette viser hvor mye bra man kan få til når man samarbeider på tvers for å finne gode løsninger. Jeg håper landbrukets næringsorganisasjoner og den offentlige viltforvaltningen i fellesskap kan utvikle dette arbeidet videre, sier Borch.

Alle funn skal registeret i en portal slik at forskere kan hente ut data, og se hvor og hvordan killingene blir funnet. Dataene vil kunne hjelpe til å videreutvikle metodikken for å redde så mange killinger som mulig.