Bredt spekter av utøvere med lang erfaring og samtidig en ung debutant på hjemmebane, ble både publikum og artister rørt til tårer. Dette ble forsterket da Rune Edvardsen, nylig kommet hjem fra Uganda, viste video og fortalte om funksjonshemmede barn som trenger hjelp. Dina-stiftelsen når ut med livgivende hjelp til barn som ellers ville dødd.
– Vi må tenke på behov utenom om oss selv, men nyt kvelden, sa Glenn Tønnesen i sin velkomst til en konsert med stor variasjon med ulike sjangere, med høy kvalitet, med innhold som gjorde sterkt inntrykk samtidig som utøverne sjarmerte og fikk fram lun humor.
Konferansier var Anette Lindekleiv Olsen som er underholdningssjef og utviklingsleder i Dyreparken i Kristiansand. Selv om hun er opptatt der, kommer hun trofast til Sarons dal uke hver sommer.
Først ut var Sofie Fjellvang fra Kristiansand sang om å gå hånd i hånd og låter fra The Voice. Hun nådde langt i Melodi Grand Prix i fjor. Hun slo an toner om nestekjærlighet og medmenneskelighet.
Dette fulgte Kirsti Lie Carlsen fra Farsund. Med litt rock tilfredsstilte hun manges musikkønske samtidig som hun uttrykte glede over å støtte en god sak gjennom Dina-stiftelsen.
Fjotland leder
Fjotland har i mange år hatt ry på seg med mange flinke sangere og musikere. Hilde Selvikvåg, opprinnelig fra Lye ved Sandnes, er velkjent gjennom NRK og P3. Hun er nærmest for fjotlending å regne med at hun har lydtekniker og pianist Erik Stakkeland i sin hule hånd. 31-åringen synger med en fylde og innlevelse som begeistrer. Den tidligere vinner av spellemannsprisen er klar med nytt album. Hun spilte egenproduserte sanger på gitar, torader og piano. Ekstra moro var det da hun fortalte om drømmene hun hadde hatt at hun sang på fransk, et språk hun ikke har lært og det ble litt fantasi-fransk der publikum fikk være med på fransk la la la. Hun fortalte litt om gårdslivet på Stakkeland og kalte seg selv for Hilde Lykkeland. I hennes barndom var Hakadal barnas lykkeland der mora kom fra. Folk reiste seg og klappet.
Skam å få slike barn
Rune Edvardsen som for åtte dager siden var i Uganda berettet om et samfunn som litt på vei kan sammenlignes med Norge for noen hundre år siden da funksjonshemmede barn ble satt på skogen. I Uganda er det skam å få slike barn.
– Det vil ta 287 år å telle til en milliard. Det er en milliard mennesker som er annerledes enn oss. Hver åttende fødte barn i Uganda kan trenger hjelp. Barna blir ikke gamle i dag. Vi kan gi dem verdige dager og et liv i kjærlighet. Dinastiftelsen står på for disse barna. I Norge får vi hjelp med en telefon.
– Vi må hjelpe de som trenger det i Uganda. Det er et omfattende arbeid, men flere får hjelp. Vi er i gang med å bygge leiligheter for familier med funksjonshemmede barn som lever under elendige forhold. Motto er som vi skriver om på nettet: Ingen utelatt. Det Rune fortalte og den video han viste, gjorde sterk inntrykk. Han viste til Bibelens ord: Det dere gjør mot en av mine minste, gjør dere mot meg.
Totning og multi-musiker
Den siste av de voksne utøvere var Lewi Bergrud fra Toten som makter å gjøre avstanden mellom publikum og scene kort. Han fortalte om sin barndom. Allerede som 8-åring opptrådte han og har siden sammen med barndomsvennen Knut Anders Sørum fra Biri og banden Expect reist rundt halve USA og Europa. Mange har hørt han i Beat for Beat og på TV. Han fortalte om da søsknene sto rundt farens seng og tok det siste farvel med å synge sammen «Navnet Jesus». Han var i personlig da han fortalte med innlevelse om sitt forhold til Gud.
– Håp, trøst og tro er grunnen til at jeg skriver sanger om Han som skal lose oss i havn. Noen av sangene var duett med Merethe Økland fra den kjente sang-familien Økland.
Sterkt og sjarmerende
For mange ble snart 12 år gamle Adele Lovise Kvinlaug kveldens høydepunkt. For lokalavisen må det være tillatt å skryte mye av «sine egne». Hun var dyktig, virket fri til tross for at det var første gang hun sto foran et så stort publikum. Hun sang solo med smil og glede duett sammen med Hilde Selvikvåg, noe de begge likte.
– De hadde laget et Fjotlands variant av en sang på dialekt «Du seie», pluss den kjente låten «Karusell». Ikke minst danset hun imponerende på scenen. Publikum ble begeistret og utbrøt «wow», reiste seg og klappet av begeistring. Ordførerdatteren Adele Lovise vil bli spurt til å opptre mange steder, noe jenta gjorde imponerende uten å virke nervøs.
Rekrutteringen av sangere og musikere ser ikke ut til å være noe problem for Fjotland.
Adele Lovise forsterkete bredden i konserten og med sin spenst gjorde hun synlig at sangere også kan være kroppslig spreke.
Den største konsertarena mellom Bergen og Sandefjord har plass til ti ganger mer folk en av dem som kom. Publikum opplevde en stemning og et budskap som gikk til hjertene. På gange kunne de støtte Dinastiftelsen med å kjøpe strikke produkter fra «Strikk for Dina» og bruktprodukt-opplegget «Rydd og selg for Dina».