Gå til sidens hovedinnhold

Stor skepsis til en av vaksinene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I FORRIGE uke kom meldingen: Norge satte AstraZeneca-vaksineringen på vent torsdag. Det skjedde etter meldinger fra Danmark og andre land om mulige bivirkninger i form av blodpropp. Mandag kom meldingen om at en av tre alvorlige syke som var innlagt på Rikshospitalet, hadde avgått ved døden. Vi vet ikke om det er sammenheng mellom sykdom og død – og AstraZeneca-vaksinen, men mistanken har gjort at vaksineringen med den typen vaksine er stanset.

MANDAG FIKK Norge og Danmark følge av Tyskland, Frankrike, Nederland og Italia. Også de har stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen. Samtidig har Legemiddelverket mottatt mange bivirkningsmeldinger de siste dagene etter torsdagens melding om vaksinestans og oppfordring til dem som har fått vaksinen til å si fra dersom man hatt merkbare bivirkninger. Pr. nå er det ikke mottatt ytterligere meldinger om sjeldne, alvorlige tilfeller knyttet til blodpropp, blødninger eller lavt antall blodplater. Men bare det faktum at man stanser vaksineringen, viser at man tar dette på det dypeste alvor.

DET HAR vært uttrykt skepsis til koronavaksiner generelt – strengt tatt uten noe særlig belegg, før vi altså fikk på bordet de tilfellene som ble meldt i forrige uke og som kan ha forårsaket ett dødsfall. Som sagt, vi vet ikke hvordan dette henger sammen, men vi vet at en nyhetsmelding om dette er nok til å forsterke skepsisen.

DERFOR ER det svært viktig at vi kommer til bunns i denne saken, før vi eventuelt setter igang bruken av AstraZeneca-vaksinen igjen. Vi håper at det ikke er noen sammenheng – og produsenten jobber også på høytrykk for å dokumentere at det ikke er noen sammenheng. Dersom det skulle vise seg at det er en sammenheng, vil det bety ytterligere forsinkelser knyttet til vaksinering – og dermed også utsettelse av en massiv gjenåpning av det norske samfunnet.

VI ER trolig inne i den tredje smittebølgen – og i hovedstaden er det nå iverksatt de mest inngripende tiltak som noen gang har eksistert for mennesker i hovedstaden. Vi er inne i et kappløp med vaksinasjonstakten – og en vaksine som ikke kan brukes, er strent tatt det vi trenger aller minst nå!