Gå til sidens hovedinnhold

Streik avverget langt på overtid

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

ETTER NÆR 14 timer med megling på overtid, kom partene i arbeidslivet frem til en forhandlingsløsning som innebærer et lønnstillegg på 2,7 prosent, tilsvarende 4.387 kroner i året, og det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen, tilsvarende 1.950 kroner i året. Dermed unngikk man en svært ødeleggende arbeidskonflikt som kunne ha kostet både bedrifter og storsamfunnet dyrt, i en generelt sett vanskelig tid knyttet opp mot de utfordringene som pandemien har skapt.

FOR MYE har stått på spill. Meklingen startet fredag klokken 10, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt natt til søndag. Det var tre fornøyde, men slitne, ansikter som presenterte enigheten like etter klokken 15 søndag på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum. Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sa at det hadde vært en ekstra tøff mekling i år, og at forhandlingene løsnet først da han la frem en skisse søndag formiddag.

VI ER alle glade for at det ikke ble en konflikt, selv om vi nok mener man bør se litt på dette som har med forhandlingsfrister å gjøre. De seneste årene har man drevet forhandlinger i mangfoldige timer utover tidsfristen som er satt. Vanligvis skal man være ferdig med forhandling innen klokken 24.00 en gitt dato. Nå virker det som om man stadig vekk forskyver tidsgrensen. Kanskje er det på tide å fjerne denne deadlinen for når forhandlingene skal være over. Kanskje bør man si at det er fornuftig å forhandle så lenge det er bevegelse hos partene.

VI ER svært tilfredse med at partene også i år kom frem til en enighet. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO ville sikre konkurransedyktighet med sitt forslag på 2,2 prosent. NHO-direktør Ole Erik Almlid vektla etter enigheten at koronapandemien har rammet skjevt. LO på sin side varslet streik dersom det ikke ble et tillegg på minst 2,8 prosent. Fasiten ble 2,7 prosent, et resultat begge parter er like misfornøyd med – eller fornøyd med – og som dermed trolig er helt riktig.

I DISSE utfordrende tider er vi glade for at vi ikke ble bragt ut i en svært ødeleggende arbeidskonflikt som kunne ha vart lenge og blitt svært kostbar for både bedrifter og samfunn.